Corona Under slutet av februari och inledningen av mars har nervositeten ökat kraftigt och redan kommer varningar från bolag om virusets effekter på intjäningen för årets första kvartal. Det blir stora effekter på resultaten i det första och andra kvartalet i år, men det kan bli en kraftig återhämtning under det andra halvåret.

När coronaeffekten nu också har kommit till Europa påverkas marknaderna här på ett helt annat sätt än tidigare. Inte minst kommer det att synas på försäljningen, vilket leder ”väldigt svaga” resultat under första halvåret.

Så resonerar Anders Wennberg, aktieförvaltare i Catella, och kollegan Thomas Elofsson från fondbolagets ränteförvaltning, i en diskussion som publicerats på Catellas hemsida.

Anders Wennberg anser att det är viktigt att ”inta ett helikopterperspektiv”, eftersom börsnivåerna var mycket höga när djupdykningen inleddes.

”Börsen mogen för nedgång

Det är svårt att sia om, menar både Anders Wennberg och Thomas Elofsson, hur utvecklingen på börsen blir under de två sista kvartalen i år. I ett scenario blir det en rejäl återhämtning under det andra halvåret, och tas en del av den förlorade försäljningen tillbaka.

”Multiplarna var kanske inte de högsta någonsin men höga historiskt, och konjunkturen var inte jättestark med oro kring handelskrig och annat. Börsen var mogen för en nedgång ändå, så det är svårt att dela upp börsfallet i hur mycket som berodde på att börsen var övervärderad och hur mycket som är coronaoro”, säger Anders Wennberg.

Just nu, efter det senaste raset, är vi tillbaka till nivåer som gällde den tidiga hösten i fjol.

”Slav under marknaden

Den nyligen genomförda amerikanska räntesänkningen mellan två ordinarie Fedmöten, indikerar att Fed ”är något av en slav under marknaden”, anser Thomas Elofsson.

”Det är för snabbt att säga att kreditmarknaden fryser på någon vecka. När börsen går ned 15 procent från toppen och man gör en sådan här sänkning mitt emellan är det klart det känns märkligt”, säger han.

Anders Wennberg och Thomas Elofsson resonerar också om ett kraftigt negativt scenario där oron i världen fortsätter att eskalera. Det skulle innebära att sjukvården tyngs i världen då få länder är kapabla att möte en sådan epidemi. Då skulle fallande tillgångspriser och tvekande konsumenter leda till arbetslöshet.

”Då är vi i ett jättedåligt läge. Vi går in i det här med värderingar som i många fall aldrig varit så höga. Ska man vara riktigt dyster kan det bli hur dåligt som helst”, säger Thomas Elofsson.

Inte ändrat grundprinciperna

De båda förvaltarna säger att de inte har ändrat i sina grundprinciper på grund av coronaviruset. De letar alltjämt efter undervärderade bolag. Det är bara förutsättningarna som förändrats.

Sektorer som har det extra svårt just nu är inte minst reserelaterade branscher som hotell och flyg. Här har de båda förvaltarna valt att sälja och hålla sig undan.

”Vi hade en liten position i Norwegian i januari, den sålde jag första dagen jag hörde talas om viruset och den har gått ned 60 procent sedan dess”, säger Anders Wennberg.

Scandic Hotels är en annan aktie som fått ta rejält med stryk,  ned i trakterna av 35 procent.

”Den var på listan över saker att titta på i januari, den var relativt billig och data inte minst från den finska marknaden kom in positivt i januari. Men vi köpte aldrig något och när coronaviruset bröt ut försvann den från skärmen”, säger Anders Wennberg.

Corona
Catellaförvaltare: Kan bli kraftig återhämtning andra halvåret
Foto: AP/TT
Wall Street
Bred återhämtning på Wall Street
Foto: Nicolas Economou/Zuma Press/TT
Sektor
Sektor: Hårda landningar för flygbolagen
Aktie
Norwegian vädjar om stödåtgärderSka säga upp "betydande andel" av personalen
Börsen
Kraftig rekyl efter måndagens fall
Foto: Shutterstock
Aktier
Swedbank neutraliserar aktieviktenByter konjunkturkänsligt mot fastighetsexponering
Börsen
Tisdagens vinnare: Uppåt för råvaror, gruvor och skog
10/3
Trading Direkt: Så triggade oljekollapsen börsflykten
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Pareto: Köpläge i Securitas efter brant kursfall
Fonder
Spararna flydde från aktiefonder
Aktier
Carnegie: En aktie för långsiktiga efter raset
Corona
Stockholmsbörsen har öppnat ett kriskontor
Asien
Återhämtning på Asiens börser
Corona
Trump utlovar "väldigt dramatiska" åtgärderVill stödja USA:s ekonomi
Sektor
Goldman Sachs sänker storbankernas riktkurser
Foto: istockphoto
Bostad
Mäklarstatistik: Så mycket steg bopriserna i februari
Bil
Billigare bensin efter oljepriskraschen
Placeringskrönika
Hernhag: Viktigt att veta vad du köper
Kraschen
"Ryssland och Kina vinnare - alla andra förlorare"
Börsen
Oslobörsen föll mest av nordiska börserna
Börsen
Bratt: Sälj allt om du ska ha pengarna inom 3 år"En perfekt storm"
Börsen
Kull: Corona och olja en giftig cocktail som sänker börsen
Bostad
SEB: Förväntningarna på bopriserna stiger