Aktier Världens börser står just nu och väger med många orosmoln. Men förvaltarna på Catella Fonder tror varken på recession eller lågkonjunktur. I stället har de listat sina favoritaktier inför hösten.  

Catellas fondförvaltare Thomas Elofsson, Martin Jonsson och Anders Wennberg, där den förstnämnda arbetar med räntesidan och de två övriga med aktiedelen, tror inte att vi är på väg in i en djup lågkonjunktur, enligt Catellas nyhetsbrev över börs- och fondhösten som just publicerats.

Deras övertygelse är att världens centralbanker åter igen rycker in och agerar, även om det finns många frågetecken kring den närmaste framtiden.

Fondförvaltarna på Catella Fonder har några aktiefavoriter i höst. De lyfter gärna fram stålbolaget SSAB som kraftigt värderats ned till ”nivåer i klass med tiden efter Lehman Brothers-kraschen”.

Martin Jonsson konstaterar att värderingen är på 15-årslägsta samtidigt som lönsamheten är den högsta sedan finanskrisen.

Två andra bolag som Catella just nu har långa positioner i är Sandvik och Volvo, även om det inte är frågan om någon ”jättestor exponering”, enligt Martin Jonsson. Även SKF kan på sikt vara intressant även om vinstestimaten för bolaget tas ned ytterligare 10 procent. Både SKF och Sandvik kan vända upp ändå, resonerar Catella-förvaltarna.

Ett annat bolag som Catella-förvaltarna är fortsatt intresserade av är Ica, som traditionellt varit en bra utdelningsaktie, även om direktavkastningen efter den starka börsutvecklingen inte längre är lika hög som tidigare.

Sett till sektorerna håller Catella fast i e-handeln i form av Boozt som växer i snabb takt.

”Bruttomarginalen fortsätter att gå ned men i långsammare takt, de har dragit ned på marknadsföringen. Det är inget tvivel att det växer så det knakar, frågan är var den långsiktiga marginalen är. Vi ligger kvar och tror att de kommer att ta marknadsandelar på lång sikt”, säger Anders Wennberg.

Bank är en annan intressant sektor enligt förvaltartrion, inte minst för att bankerna i Norden är mycket lågt värderade. Av det skälet har Catella Fonder testat en lång exponering mot Nordea.

– Det är en ny styrelseordförande i banken som vänder på alla stenar och vi kommer att få en ny vd nästa år. Dessutom är det kapitalmarknadsdag under hösten där det kommer nya finansiella mål, vilket vi tror kommer att innebära nya kostnadsbesparingar i banken, säger Martin Jonsson.

Speciellt intressant när det gäller Nordea är effekterna av bankens flytt till Finland, vilket gjort att Nordea numera är inom EU:s regleringssystem. Det kan leda till lättnader på kapitalsidan enligt Martin Jonsson, som tror att banken framöver kan sänka sin utdelningsandel till en mer hållbar nivå och ändå ge attraktiva utdelningar och bygga kapital som kan leda till exempelvis återköp av egna aktier.

Många av de defensiva aktierna är mindre attraktiva just nu, men som kan vara på väg i en vändning uppåt, enligt Catella-förvaltarna. Ett exempel på bolag som Catella är korta i är den norska fiskodlaren Mowi, som tidigare hette Marine Harvest. Bolagets vinstprognos är ned 20 procent i år och laxpriset är det lägsta på tre år, eftersom utbudet varit stort. Men det kan vända och aktien har trots svårigheterna stigit runt 20 procent i år, konstaterar Anders Wennberg i nyhetsbrevet.

Krönika
Hernhag: Vi måste våga vara offensiva i vårt sparande
Analys
Kinnevik: SEB kan inte hitta nästa Zalando i portföljenSaknar onoterade "triggers" som kan lyfta aktien
Bostad
Ingves: Boprisuppgången beror på dysfunktionell marknad
Börsen
Amerikanska finanschefer tror på recession nästa år67 procent tror på recession före utgången av 2020
Bostad
Spekulanternas prisförväntningar stiger
Sektor
Tufft för norska laxaktierPressas på Oslobörsen
Analys
SHB: Marknaden för optimistisk om HexagonHandelsbanken slopar köprek
Aktie
Creades har sålt allt i Lindab
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Uppåt på börsen i väntan på Fed
Bostad
Rapport: Unga kan inte köpa bostad – och får inte lånaDet räcker inte att spara barnbidraget i 18 år
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Foto: Claudio Bresciani/TT
Budgeten
Här är nyheterna i höstbudgeten
Foto: Pi Frisk/TT
Notering
Akelius vill notera stamaktier
Räntan
Regeringen spår oförändrad ränta kommande årNollränta först 2022
Bostad
Regeringen: Minskad risk för snabb prisnedgång på bomarknaden
Fed
Marknaden räknar med att Fed sänker räntanRäntebesked onsdag kl 20
Experttelefonen
Missa inte vår experttelefonRing oss onsdagar mellan kl 10 och 12
Asien
Lätt uppåt på Kinas börser
Aktie
Kinneviks vd: Därför delar vi ut Millicom
Oljan
Uppgifter: Saudiarabiens produktion kan komma igång snabbare än väntatOljepriset faller efter uppgifterna
Notering
Hernhag: Teckna riskkapitaljätten EQT
Aktietips
Grafguruns aktietips: Köpsignal i läkemedelsbolaget
Aktie
"Bra beslut men nu ökar kraven på Kinnevik"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik delar ut hela innehavet i MillicomUpphör med ordinarie kontantutdelningar
17/9
Trading Direkt: Bolagen att äga när det stormar
Bil
Bensinpriset höjs kraftigt
Foto: istockphoto
Barometer
Pictet: Globala aktier oattraktiva”Uppsidorna finns i Japan och Storbritannien”