Aktier Världens börser står just nu och väger med många orosmoln. Men förvaltarna på Catella Fonder tror varken på recession eller lågkonjunktur. I stället har de listat sina favoritaktier inför hösten.  

Catellas fondförvaltare Thomas Elofsson, Martin Jonsson och Anders Wennberg, där den förstnämnda arbetar med räntesidan och de två övriga med aktiedelen, tror inte att vi är på väg in i en djup lågkonjunktur, enligt Catellas nyhetsbrev över börs- och fondhösten som just publicerats.

Deras övertygelse är att världens centralbanker åter igen rycker in och agerar, även om det finns många frågetecken kring den närmaste framtiden.

Fondförvaltarna på Catella Fonder har några aktiefavoriter i höst. De lyfter gärna fram stålbolaget SSAB som kraftigt värderats ned till ”nivåer i klass med tiden efter Lehman Brothers-kraschen”.

Martin Jonsson konstaterar att värderingen är på 15-årslägsta samtidigt som lönsamheten är den högsta sedan finanskrisen.

Två andra bolag som Catella just nu har långa positioner i är Sandvik och Volvo, även om det inte är frågan om någon ”jättestor exponering”, enligt Martin Jonsson. Även SKF kan på sikt vara intressant även om vinstestimaten för bolaget tas ned ytterligare 10 procent. Både SKF och Sandvik kan vända upp ändå, resonerar Catella-förvaltarna.

Ett annat bolag som Catella-förvaltarna är fortsatt intresserade av är Ica, som traditionellt varit en bra utdelningsaktie, även om direktavkastningen efter den starka börsutvecklingen inte längre är lika hög som tidigare.

Sett till sektorerna håller Catella fast i e-handeln i form av Boozt som växer i snabb takt.

”Bruttomarginalen fortsätter att gå ned men i långsammare takt, de har dragit ned på marknadsföringen. Det är inget tvivel att det växer så det knakar, frågan är var den långsiktiga marginalen är. Vi ligger kvar och tror att de kommer att ta marknadsandelar på lång sikt”, säger Anders Wennberg.

Bank är en annan intressant sektor enligt förvaltartrion, inte minst för att bankerna i Norden är mycket lågt värderade. Av det skälet har Catella Fonder testat en lång exponering mot Nordea.

– Det är en ny styrelseordförande i banken som vänder på alla stenar och vi kommer att få en ny vd nästa år. Dessutom är det kapitalmarknadsdag under hösten där det kommer nya finansiella mål, vilket vi tror kommer att innebära nya kostnadsbesparingar i banken, säger Martin Jonsson.

Speciellt intressant när det gäller Nordea är effekterna av bankens flytt till Finland, vilket gjort att Nordea numera är inom EU:s regleringssystem. Det kan leda till lättnader på kapitalsidan enligt Martin Jonsson, som tror att banken framöver kan sänka sin utdelningsandel till en mer hållbar nivå och ändå ge attraktiva utdelningar och bygga kapital som kan leda till exempelvis återköp av egna aktier.

Många av de defensiva aktierna är mindre attraktiva just nu, men som kan vara på väg i en vändning uppåt, enligt Catella-förvaltarna. Ett exempel på bolag som Catella är korta i är den norska fiskodlaren Mowi, som tidigare hette Marine Harvest. Bolagets vinstprognos är ned 20 procent i år och laxpriset är det lägsta på tre år, eftersom utbudet varit stort. Men det kan vända och aktien har trots svårigheterna stigit runt 20 procent i år, konstaterar Anders Wennberg i nyhetsbrevet.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtaktier som levererar 2020Och fyra bolag att månadsspara i under tio år
Börsen
Surt avslut på veckan
Aktie
Arnhult köper drygt 8 procent av Sportamore
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan
21/2
Trading Direkt: Om Powercell och coronavirus
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Flest fel vid reseavdrag och bostadsförsäljningStaten tappar 5,3 miljarder på skattefelen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placeringar
Coronaviruset driver upp guldpriset till sjuårshögstaSilver och palladium följer guldet uppåt
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aktie
Kursen 159 kr i Storytels emission
Rapport
Boozt bättre på alla punkter
Foto: Alimak
Rapport
Sämre än väntat för Alimak
Asien
Blandat i Asien – men uppåt i Fastlandskina
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter ny coronaoro
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Tysk artikel fick Powercell att rasa
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent