Placera Sedan årsskiftet rusade aktien 90 procent under halvåret fram till sommaren till kursen 120 kr. Det är ventilationsbolaget Lindabs högsta kursnivå på mer än tio år. Efter att ha tappat 30 procent sedan dess är bolaget på väg att ta revansch efter en stark kvartalsrapport.

Det skriver Carnegie Private Banking i ett marknadsbrev. Analytikern är tveksam till om Lindab når det finansiella målet på 10 procent, men konstaterar ändå att det finns en fortsatt förbättringspotential med automatiserad produktion.

Carnegie tror på en rörelsemarginal för Lindab under 2020 på 9,5 procent, vilken sedan ska stiga till 9,8 procent året därpå. ”Det finns med andra ord fortsatt uppsida i våra prognoser om den nuvarande marginalförbättringstakten fortsätter”, skriver Carnegie under rubriken ”Veckans aktiecase”.

Framgångsrikt år

2019 har varit ett mycket framgångsrikt år på börsen för Lindab och kursuppgången är väl motiverad, menar Carnegie som konstaterar att för årets nio första månader ökade det justerade rörelseresultatet med 52 procent jämfört med föregående år. ”Tillväxten är möjligen inte lika övertygande med ökningen 6 procent, varav valutaeffekter bidrog med hälften, men präglar den konjunkturavmattning som vi nu ser”, skriver analytikern.

Lindab utvecklar, tillverkar och säljer ventilationslösningar för inomhusklimat inom ventilations- och byggbranschen med Norden som största marknad.

Avyttring en ”trigger” i aktien

Affärsområdet Building Systems var tidigare ett problembarn men där Lindab initierade åtgärdsprogram i början av 2018 som nu successivt fått effekt. I takt med att affärsområdet nu är i betydligt bättre skick än tidigare är det mer troligt att det kan bli någon strukturaffär under nästa år. Vd Ola Ringdahl har vid upprepade tillfällen konstaterat att Building Systems har få synergier med övriga Lindab.

”En potentiell avyttring av Building System under 2020 utgör därför en trigger i aktien. Likaså är skuldsättningen tillbaka på nivåer som nu möjliggör nya förvärv, framför allt inom Ventilation Systems, vilket vd även flaggade för i senaste kvartalsrapporten”, skriver Carnegie i veckans aktiecase.