Aktietips Trots årets kursuppgång i medicinteknikbolaget finns fortfarande en fin uppsida kvar. Det menar Carnegie som lyfter fram Getinge under vinjetten ”veckans aktiecase”. Men Danskes analytiker håller inte med och sätter sälj på aktien. 

Carnegie pekar bland annat på att Getinge nu haft tre kvartal i rad med vinsttillväxt vilket bekräftar en vändning, efter en lång period av besvikelser.

”Det är fortfarande tidigt i bolagets turnaround, men det faktum att tillväxten är tillbaka och lönsamhetsproblemen är isolerade till ett enskilt affärsområde ökar sannolikheten att resultatvändningen är bestående”, skriver Carnegie.

Visserligen lär vägen tillbaka till normaliserad och historisk lönsamhet inte blir rak så finns stor potentiell uppsida i rörelsemarginalen och aktien de närmaste 2-3 åren, menar Carnegie som rekommenderar köp och anger riktkursen 160 kr.

Men andra analyshus är inte lika optimistisk kring Getinge. På fredagsmorgonen kom beskedet att Danske Bank återupptar sin bevakning av Getinge och sätter då rekommendationen till sälj. Det framgår av ett morgonbrev som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av.

Danskes analytiker pekar på att aktien har gått upp med cirka 80 procent sedan årsskiftet och att det därmed är svårt att se vad som ska driva aktien vidare norrut. Snarare finns det risk för besvikelse eftersom bolagets arbete med att lyfta marginalerna kommer att ta tid, enligt bankens resonemang.

Danske Bank sätter riktkursen till 115 kr, cirka 20 procent lägre än torsdagens stängningskurs på 144,05 kr.