Analys Ökad konkurrens från Roches hemofililäkemedel Hemlibra från 2019 och kommande preparat med genterapi från Biomarin från 2020 kan leda till att Sobis försäljning av Elocta om något år tappar momentum.

Det menar Carnegie i en analys på fredagen i vilken investmentbanken sänker rekommendationen till sälj, något Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på fredagen.

I analysen anser Carnegie att Sobis nuvarande värdering (aktien upp 134 procent sedan årsskiftet) inte reflekterar de tillväxtutmaningar som Sobi står inför. En värderingsmultipel om ev/ebitda på 20 gånger 2018 års vinst medför en premie på 70 procent till jämförbara bolag. Det är allt för högt, menar Carnegie av detta skäl också avskriver ett uppköpsscenario.

Roches Hemlibra fick ett godkännande i USA i slutet av 2017 och för EU under första kvartalet 2018 för patienter med utveckling av inhibitorer, vilket är ett mindre segment inom Hemofili A (blödarsjuka). Ett godkännande för hemofilipatienter som inte utvecklar inhibitorer väntas i början av oktober i USA och i början av 2019 i Europa. Det är inom detta område som Sobis Elocta är godkänt. Carnegie menar att Hemlibra är bättre lämpad för patienter som inte utvecklar inhibitorer.

Carnegie har sänkt sina prognoser för vinsten per aktie under innevarande år samt för nästa med cirka 4 procent.

Den nya riktkursen är 208 kronor, upp från 205. Sobi-aktien var ned med drygt 7 procent under fredagen till cirka 263 kronor. Dagens lägsta avslut låg vid 12-tiden på 257:70 kronor.