Analys Flera analyshus sänker nu rekommendationen för Humana efter Försäkringskassans beslut i går att stoppa utbetalningarna till bolaget och i stället betala ut ersättningen direkt till brukarna. Kepler Cheuvreux kallar myndighetens beslut för "en aggressiv manöver".

Carnegie sänker sin rekommendation för Humana till behåll från köp. Riktkursen sänks till 21 från 30 kronor.

Nedgraderingen av rekommendationen sker i ljuset av att Försäkringskassan beslutat att skicka ersättningar direkt till den assistansberättigade i stället för till Humana.

Carnegie bedömer fortsatt att Humana har en rimlig chans att slutligen vinna i rätten mot Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO). Processen kan dock ta tid och ärendet är nu mycket mer komplicerad enligt analyshusets bedömning.

Även Kepler Cheuvreux ändrar sin rekommendation för omsorgsbolaget Humana till minska, från att ha haft aktien under granskning, och sätter en ny riktkurs på 16 kronor.

Kepler Cheuvreux förväntar sig betydligt lägre intäkter för verksamheten Personlig Assistans 2023 och modellerar ett nollresultatbidrag efter 2023.

För helåret 2023 är bedömningen från Kepler Cheuvreux att Humanas affärsområde inom Personlig Assistans får se en intäktsminskning på 50 procent och ett minskat rörelseresultat med 81 procent.

Kepler Cheuvreux anser att Försäkringskassans beslut att ställa in alla utbetalningar till Humana Assistans är en aggressiv manöver som sannolikt kommer att styra bort en betydande del av kunderna från Humana. Kepler Cheuvreux noterar att kommunerna, som har det yttersta ansvaret för att tillhandahålla personlig assistans, redan har börjat förbereda sig för övergång från Humana.

I går steg aktien initialt tvåsiffrigt efter att förvaltningsrätten beviljat inhibition för IVO:s beslut vilket gör att Humana tillsvidare kan driva vidare verksamheten. Men efter Försäkringskassans utbetalningsstopp föll aktien ned i negativt territorium. 

Humanas aktie fortsätter nedåt på onsdagen och vid 10.15-tiden hade den backat med drygt 8 procent till 19:40 kronor.