Placeringar Carnegie Private Banking omfördelar sin portfölj och sänker aktievikten. Samtidigt passar man på att taktiskt ta hem en vinst från höstens ökade aktieexponering. Det finns flera faktorer bakom beslutet, men coronarädsla är inte en av dem, enligt Carnegies båda omvärldsstrateger Helena Haraldsson och Henrik von Sydow.

Carnegie Private Banking har haft övervikt i aktier sedan fjärde kvartalet i fjol. I senaste avsnittet av Omvärldspodden från Carnegie resonerar de båda omvärldsstrategerna om skälet till omfördelningen i portföljerna.

– Vi är inte skrämda av coronaviruset, men det dök upp i ett läge då vi för det första hade en väldigt hög värdering på USA-börsen. Tittar vi på värdering i förhållande till försäljning, alltså P/S-talet, så ligger det på 2,4x vilket är högre än IT-bubblan 2000, säger Helena Haraldsson.

Det kan påverka Kinas ekonomi, vilken motsvarar en femtedel av den globala bruttonationalprodukten, menar hon. Det skulle i sig skapa osäkra utsikter.

Höga börsuppgångar

En annan faktor var de mycket höga börsuppgångarna, främst i USA, men även på andra börser.

– Vår uppfattning var att sannolikheten hade minskat för att den utvecklingen skulle fortsätta på samma sätt. Då valde vi i det läget att taktiskt ta hem en vinst från den ökade aktieexponeringen från i höstas och nu signalspana på coronariskerna, karantäneffekter, vinster i konjunktur och centralbanker, säger hon.

De synkroniserade stimulanserna från de stora centralbankerna diskuteras också i podden. De tre stora är USA, EU och Japan, som stimulerar och samtidigt köper räntepapper. Det har lämnat ”likviditetskranarna helt öppna”, vilket skapar det ”glada börshumöret”.

Minskning i Europa

– Vi såg i början hur USA:s och Sveriges industribarometrar studsas upp precis till den här expansionsnivån. Och vi ser hur tjänstesektorerna har stöd av arbetsmarknader, säger Helena Haraldsson.

Men i Europa ser de båda strategerna nu en minskning. Helena Haraldsson konstaterar också att nya siffror från USA från förra veckan var riktigt starka när det gäller nya jobb i den privata sektorn. Den amerikanska tjänstebarometern var också lite bättre än förväntat. Men trots att statistiken är mycket bättre än i höstas är det ännu inget riktigt drag i konjunkturen.

När det gäller bolagens vinsttillväxt framåt är analytikernas bedömningar allt för optimistiska, enligt Helena Haraldsson.

– Det är inte särskilt ovanligt men det här historiska sambandet mellan global tillväxt och globala bolagsvinster visar runt 3 procents BNP-tillväxt, vilket konsensusprognoserna indikerar. Det innebär en ensiffrig ökning i vinsterna världen över.

”Mer halvdant i år”

Det stämde förra året då det nästan var en stagnation i vinsterna, och Helena Haraldsson tror att det ”kanske blir lite mer halvdant i år”, runt noll eller upp till högst 5 procent. Det är en bra bit under prognoserna som indikerar vinster på 9-10 procent.

I podden kommenteras även innevarande bolagssäsong, och styrkan i rapporterna, främst från USA, har imponerat och är klart bättre än väntat.

– Tech har fått bra rapporter, vilket varit väldigt viktigt i den nuvarande lågräntemiljön då det har varit den sektorn som lett börsen. Bolagsrapporterna från Europa och Japan har dock varit sisådär. I Sverige har vi däremot haft några stora överraskningar som gjort att svenska börsen klarat sig bra, säger Helena Haraldsson och pekar på att flera aktier blev ”riktiga kursraketer” efter rapportsläppet, och att det är en av huvudanledningarna till att börsen i Stockholm klarat rapportsäsongen ganska bra.

Vad skulle då kunna hända som gör att Carnegie justerar aktievikten uppåt igen?

– Dels beror det på hur börsen går, dels vår signalspaning. Vi tittar mycket på coronavirusets effekter, vi tittar också naturligtvis på makrosignaler men också de rapporter som ännu inte kommit in. Sedan är det intressant att se om centralbankerna skulle öka eller minska sitt stöd men där ser det ut som att kranarna är på, säger Helena Haraldsson.

Gästkrönika
Förvaltaren: Därför lockar företagsobligationer i krisen
Chatt
Hernhag: Sex svenska tech-favoriter"Bästa norska bolaget svindyrt"
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Vändning uppåt efter Trumps Kina-besked
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Förstärkt uppgång på bopriser i Stockholm i maj
Börsen
Uppgångssviten bruten
Foto: istockphoto
Aktier
Spararna fiskade i kurskollapser i majMillicom och SBB bland de mest köpta
Insider
Balders finanschef och ekonomidirektör häktade
Analys
Pareto: Stark efterfrågan på modern mat-teknologi"Köp fukthanteringsbolaget"
29/5
Trading Direkt: Tre investeringar som fångar datatrenden
Bostad
Regeringen vill slopa uppskovsräntan
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens köprekar
Rapport
Oscar Properties sålde endast en bostadOmsättningen rasade under kvartalet
Rapport
Elekta slog förväntningarna
Rapport
Sämre än väntat för MekonomenSpår uselt andra kvartal
Trump
Trump slår tillbaka mot TwitterSkriver under exekutiv order
Aktie
SEB föreslår slopad utdelning
Foto: istockphoto
Fonder
Techfonderna på modet igenVinsthemtagningar i Ryssland efter rekylen
Placera
Överviktar amerikanska och asiatiska aktier"Viruset trycker på hållbarhetsvågen"
Börsen
Strategen: Så mycket ska USA-börserna upp i sommar
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
IPO
"Fem varningsflaggor inför nanotech-bolagets IPO""Tveksamma incitament"
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
DNB: Minskad risk kring Tele2
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Hemnet: Prisrekyl i Stockholm trots försiktiga köpare
Aktie
SAS vd: Ingen v-formad återhämtning för flygbranschenLägre efterfrågan "det nya normala"
Foto: Jana Eriksson
Analys
SEB: Byggmax ökar när resor minskar