Placeringar Carnegie Private Banking omfördelar sin portfölj och sänker aktievikten. Samtidigt passar man på att taktiskt ta hem en vinst från höstens ökade aktieexponering. Det finns flera faktorer bakom beslutet, men coronarädsla är inte en av dem, enligt Carnegies båda omvärldsstrateger Helena Haraldsson och Henrik von Sydow.

Carnegie Private Banking har haft övervikt i aktier sedan fjärde kvartalet i fjol. I senaste avsnittet av Omvärldspodden från Carnegie resonerar de båda omvärldsstrategerna om skälet till omfördelningen i portföljerna.

– Vi är inte skrämda av coronaviruset, men det dök upp i ett läge då vi för det första hade en väldigt hög värdering på USA-börsen. Tittar vi på värdering i förhållande till försäljning, alltså P/S-talet, så ligger det på 2,4x vilket är högre än IT-bubblan 2000, säger Helena Haraldsson.

Det kan påverka Kinas ekonomi, vilken motsvarar en femtedel av den globala bruttonationalprodukten, menar hon. Det skulle i sig skapa osäkra utsikter.

Höga börsuppgångar

En annan faktor var de mycket höga börsuppgångarna, främst i USA, men även på andra börser.

– Vår uppfattning var att sannolikheten hade minskat för att den utvecklingen skulle fortsätta på samma sätt. Då valde vi i det läget att taktiskt ta hem en vinst från den ökade aktieexponeringen från i höstas och nu signalspana på coronariskerna, karantäneffekter, vinster i konjunktur och centralbanker, säger hon.

De synkroniserade stimulanserna från de stora centralbankerna diskuteras också i podden. De tre stora är USA, EU och Japan, som stimulerar och samtidigt köper räntepapper. Det har lämnat ”likviditetskranarna helt öppna”, vilket skapar det ”glada börshumöret”.

Minskning i Europa

– Vi såg i början hur USA:s och Sveriges industribarometrar studsas upp precis till den här expansionsnivån. Och vi ser hur tjänstesektorerna har stöd av arbetsmarknader, säger Helena Haraldsson.

Men i Europa ser de båda strategerna nu en minskning. Helena Haraldsson konstaterar också att nya siffror från USA från förra veckan var riktigt starka när det gäller nya jobb i den privata sektorn. Den amerikanska tjänstebarometern var också lite bättre än förväntat. Men trots att statistiken är mycket bättre än i höstas är det ännu inget riktigt drag i konjunkturen.

När det gäller bolagens vinsttillväxt framåt är analytikernas bedömningar allt för optimistiska, enligt Helena Haraldsson.

– Det är inte särskilt ovanligt men det här historiska sambandet mellan global tillväxt och globala bolagsvinster visar runt 3 procents BNP-tillväxt, vilket konsensusprognoserna indikerar. Det innebär en ensiffrig ökning i vinsterna världen över.

”Mer halvdant i år”

Det stämde förra året då det nästan var en stagnation i vinsterna, och Helena Haraldsson tror att det ”kanske blir lite mer halvdant i år”, runt noll eller upp till högst 5 procent. Det är en bra bit under prognoserna som indikerar vinster på 9-10 procent.

I podden kommenteras även innevarande bolagssäsong, och styrkan i rapporterna, främst från USA, har imponerat och är klart bättre än väntat.

– Tech har fått bra rapporter, vilket varit väldigt viktigt i den nuvarande lågräntemiljön då det har varit den sektorn som lett börsen. Bolagsrapporterna från Europa och Japan har dock varit sisådär. I Sverige har vi däremot haft några stora överraskningar som gjort att svenska börsen klarat sig bra, säger Helena Haraldsson och pekar på att flera aktier blev ”riktiga kursraketer” efter rapportsläppet, och att det är en av huvudanledningarna till att börsen i Stockholm klarat rapportsäsongen ganska bra.

Vad skulle då kunna hända som gör att Carnegie justerar aktievikten uppåt igen?

– Dels beror det på hur börsen går, dels vår signalspaning. Vi tittar mycket på coronavirusets effekter, vi tittar också naturligtvis på makrosignaler men också de rapporter som ännu inte kommit in. Sedan är det intressant att se om centralbankerna skulle öka eller minska sitt stöd men där ser det ut som att kranarna är på, säger Helena Haraldsson.

Börsen
Här är aktierna som stått emot raset
Asien
Nedgångarna fortsätter i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Fallet tilltog i sluthandeln
Foto: AP/TT
Börsen
Turkiet: Börsen och valutan rasar efter ryskt angrepp
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Spara
Här parkerar du pengarna i börsoron
Gästkrönika
Förvaltaren: Virusspridning i USA avgör börshumöret
Börsen
Viss återhämtning efter nedgång på 5 procent
Fonder
Så har fondspararna agerat under börsdramatiken
Olja
Virusepidemin: Oljepriset faller för femte dagen i radLägsta noteringen sedan julen 2018
27/2
Healthcare Direkt om coronaviruset och forskningen
Aktie
Kurskollaps för Norwegians aktie
Analyser
Här är torsdagens aktierekar
Aktie
DI: Finansinspektionen sanktionsprövar Oscar Properties
Rapport
Ökad förlust för kursraketen
Aktie
Vinstvarning från Microsoft
Rapport
Zalando något över förväntan
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Aktietips
Handelsbankens tradingtips: Ett bolag som inte drabbas av coronaoronEn intressant nivå att ta position på
Foto: Shutterstock
Corona
Sparekonomerna: Därför ska du inte drabbas av panikHack i kurvan – eller början till en krasch?
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Foto: Shutterstock
Fonder
Guldfonder vinnare när omvärldens börser rasarStark utveckling även för guldgruvorna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sektor
Livsmedel: Nya sektorvarningar i coronavirusets spår
Analys
Berenberg: Tre köpvärda verkstadsbolag efter börsraset