Placera Gamingbolag eller gamblingbolag? Båda sektorerna har länge lockat många på börsen. Snabbaste utvecklingen de senaste åren på Stockholmsbörsen har gamingbolagen haft, konstaterar Oscar Erixon, gaminganalytiker på Carnegie Privat Banking. Vid ett seminarium på Carnegie presenterade han nyligen sina tre gamingfavoriter.

Embracer Group, Paradox Interactive och G5 Entertainment är de tre och tillsammans har de ett börsvärde som vida överstiger de tre stora i gamblingsektorn, Netent, Betsson och Kindred, som tillsammans är värderade till 23 miljarder kr, vilket inte ens är hälften jämfört med de tre stora gamingbolagen.

Varför går utvecklingen då så snabbt hos gamingföretagen?

– Gamingbolagen är förvärvsdrivna och har starka ägare som kan branschen, det har varit mycket framgångsrikt. Gamblingsektorn har dessutom haft mycket motvind från regleringar och en accelererande ESG-trend, där många institutioner har valt att lämna gamblingsektorn, sade Oscar Erixon på seminariet på Carnegie Private Banking.

Enligt Oscar Erixon finns det fyra starka trender inom gamingsektorn som förklarar den snabba tillväxten. Att den digitala andelen av försäljningen hos de fyra största gamingbolagen har ökat från ungefär 25 procent till 75 procent av försäljningen under det senaste decenniet har lyft den genomsnittliga bruttomarginalen från cirka 55 till 74 procent. Digitaliseringstrenden är därför en viktig faktor.

En annan trend är lägre distributionskostnader på grund av digitaliseringen, medan en tredje trend är konsolideringen som blivit följden av de många förvärven av små och oberoende spelutvecklare.

Den fjärde trenden är streaming och abonnemang. I kombination kan dessa två bli grunden till en ny plattform, likt vad Netflix är i dag. Då försvinner krav på hårdvara, medan distributionen sker via molnet. Det innebär sänkta inträdesbarriärer och allt sammantaget bör gynna innehållsägarna, vilket ger ytterligare medvind för gamingmarknaden.

Oscar Erixons absoluta favorit i gamingsektorn är just nu Embracer Group.

– De har en snabb vinsttillväxt, en bra företagsledning och attraktiv värdering givet bolagets track record, säger han.

För Embracer Group är rekommendationen Köp med riktkurs 95 kr. Även den andra favoriten Paradox Interactive är ett högkvalitativt bolag men värderingsmultiplarna är i överkant, enligt Oscar Erixon. För mobilspelsutvecklaren G5 är rekommendationen Behåll.