Analys Carnegie behåller sin negativa syn på Swedish Match aktie. Argumenten är i stort de samma som när investmentbanken sänkte till sälj i maj, en rekommendation som nu upprepas.

Carnegie pekar på Swedish Match exceptionella kursutveckling (upp över 60 procent de senaste tio månaderna) och menar att värderingen är klart överdriven. På fredagsförmiddagen handlas Swedish match till 486 kronor. När sänkningen till sälj gjordes i maj handlades aktien till 428 kronor.

Enligt investmentbanken beräkningar handlas snusaktien kring ett p/e-tal om cirka 23. Carnegie ställer det i relation till sektorkollegor som handlas nära sjuårslägsta kring 13. Om aktien går tillbaka till tidigare ”topp-multiplar”, tillika ett p/e-tal kring 18, skulle aktien handlas kring 375 kronor, enligt Carnegie. Riktkursen justeras upp marginellt till just 375 kronor (360).

Analysen lyfter även fram, precis som i maj, de regulatoriska risker Carnegie ser för Swedish Match del. Det rör sig dels om ett potentiellt förbud mot smaksatta cigarrer i USA, dels om chew bags i Europa som kan råka ut för liknande regulatorisk problematik.