Analys Carnegie bedömer att tidpunkten är rätt för att äga Ericssonaktien nu. Samtidigt justerar flera banker och analyshus ned sina riktkurser för Ericssonaktien, som rasade i fredags efter resultatmissen för det fjärde kvartalet.

”Trots besvikelsen för det fjärde kvartalet som skickade ned aktiekursen på rapportdagen, tror vi att Ericssons återhämtning är nära och vi ser katalysatorer under det första halvåret, möjligen redan så snart som nästa kvartal om en del av den svagare säsongstrenden i USA under fjärde kvartalet vänder”, skriver Carnegie i en analys på måndagen.

Vid 9.40-tiden på måndagen hade Ericssonaktien stigit med 2,0 procent till 81,30 kr, efter att ha backat närmare 6 procent på fredagen efter bolagets rapport för det fjärde kvartalet.

Som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare under måndagen har Carnegie uppgraderat rekommendationen för Ericsson till köp, från tidigare behåll, och höjt riktkursen till 95 kr (94).

Carnegie räknar med att Ericsson återigen kommer att kunna visa försäljningstillväxt under 2020, med stöd av en stark trend i tagna order, vunna marknadsandelar och en generell marknadstillväxt, heter det i analysen.

Samtidigt går Digital Services långsamt mot breakeven menar Carnegie. Investmentbanken räknar inte med någon positiv ebit-marginal för segmentet förrän 2021, men talen kan förbättras redan under första halvåret i år vilket väntas ge utslag i resultatet och värderingen.

Många utmaningar

I analysen framhåller Carnegie dock att Ericssons bransch står inför många utmaningar som att operatörskunderna har oförändrade till minskande intäkter, konkurrensen är tuff samtidigt som det finns politiska orosmoment.

Efter bokslutsrapporten har Carnegie sänkt sina estimat för Ericssons justerade ebit-resultat för att reflektera bolagets högre prognos för opex, rörelsekostnaderna. Enligt Carnegie fanns det positiva faktorer i rapporten som emellertid överskuggades av resultatmissen.

”Våra prognoser ligger under Ericssons mål för 2020, men vi ser en bra uppsida i aktien på nuvarande nivåer med flera möjligheter där dessa siffror kan överträffas”, skriver Carnegie.

I övrigt har flera banker och analyshus sänkt sina riktkurser för Ericssonaktien:

* Credit Suisse har sänkt till 97 kr (104) och upprepar rekommendationen outperform.

* Deutsche Bank har sänkt till 87 kr (95) och kvarstår med behåll.

* Nordea har sänkt till 103 kr (105) och upprepar köprekommendationen.

Graf över Ericssons kursutveckling hittills i januari:

image

Källa: Infront