Aktietips Camurus står inför ljusare tider efter en framgångsrik lansering av ett läkemedel i Europa och Australien. Dessutom kan marknaden i USA öppnas tidigare än beräknat vilket kan vara en trigger. Det skriver Carnegie i ett marknadsbrev.

Det är under vinjetten ”Veckans aktiecase” som Carnegie Private Banking lyfter fram Camurus. 

Camurus har utvecklat en långtidsverkande produkt för behandling av opiatberoende och smärta. Den är redan ute på marknaden i Europa och Australien under namnet Buvidal men kan snart också vara på plats i USA, då under namnet Brixadi.

Just USA-marknaden kan bli en trigger för aktien menar Carnegie då överdoser numera är den vanligaste dödsorsaken för amerikaner under 55 år.

”Opioidberoendet är en nationell kris i USA och behovet av en förbättrad behandling är mycket stort”, konstaterar Carnegie.

Och det är förstås där Camurus preparat kommer in. Det aktuella preparatet är förvisso preliminärt godkänt i USA. Men godkännandet börjar inte gälla förrän ett konkurrerande preparats exklusivitetsavtal går ut om ett år.

Men en rättsprocess kring fördröjningen pågår och Camurus produkt kan komma ut på den amerikanska marknaden tidigare än väntat.

”Vi bedömer att Buvidal och Brixadi når toppförsäljningsnivåer på 100 miljoner USD respektive 400 miljoner USD. Camurus blir då rejält lönsamt från och med 2022 och förväntas generera ett rörelseresultat över 1 miljard SEK år 2025”, skriver Carnegie och rekommenderar köp med en riktkurs på 97 kr.