Börsen Stigande räntor har skakat om världens börser sedan årsskiftet. Men Carnegie Private Banking ser nedgången som en naturlig rekyl och menar att det nu finns ett kortsiktigt köpläge.

Efter förra veckans hökaktiga Fed-protokoll med hot om minskad balansräkning och kommande räntehöjningar har långräntorna stigit kraftigt. I går låg den amerikanska 10-årsräntan på hela 1,80 procent vilket är hela 0,30 procentenheter högre än vid årsskiftet.

Stigande räntor har gjort att fjolårets börsoptimism nu är som bortblåst. Men aktiemäklaren Max Wijkander på Carnegie Private Banking ser fallet som naturligt.

– Vi hade en väldigt stark avslutning på förra året. En rekyl är därför rimlig. Vi ser inte den här nedgången som starten på ett nytt börsfall, utan mer en korrigering efter styrkan från förra året, säger han i Carnegie Private Bankings veckobrev som publicerades på måndagen. 

Inte minst tillväxtaktier har tagit stryk de senaste dagarna.

– En del tillväxtaktier har kommit ned väldigt mycket på den starka ränterörelsen. Det borde bli en kortsiktig upprekyl för denna kategori tillväxtaktier den närmaste tiden. På lite längre sikt ser vi dock att värdebolag har det lite lättare och att rotationen till värdebolag har förutsättningar att fortsätta, givet den kraftiga ränterörelsen, säger Max Wijkander.

Han noterar också att trots de senaste dagarnas fall befinner sig Stockholmsbörsen på samma nivå som före julhelgen.

– I nuläget är aktiemarknadens fokus på inflations- och ränteutvecklingen. Om inflationstakten fortsätter att överraska negativt ökar sannolikheten för såväl räntehöjning som avslutade tillgångsköp redan i mars. Sammantaget ser vi dock inget trendskifte på aktiemarknaden och kortsiktigt ser vi därför nedgången som ett köpläge. På de här nivåerna kan man absolut börja köpa igen om man har kassa, säger Max Wijkander.