Aktie Calliditas tappade 17 procent på måndagen och handlas backar närmare 4 procent på tisdagen efter att konkurrenten Travere Therapeutics meddelat interimsresultat från fas 3-studien Protect. Topline-datan från studien visar att läkemedelskandidaten Sparsentan nådde sina primära effektmått vid behandling av den sällsynta njursjukdomen primär IGA-nefropati. Det ändrar inte på Carnegies köprekommendation.

Travere planerar att ansöka om ett accelererat godkännande i USA under första halvåret 2022, samt en ansökan om villkorligt godkännande för försäljning i Europa.

Carnegie skriver i en analys som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av att Traveres kandidat har en annan verkningsmekanism än Calliditas Nefecon och att de har en ledning med omkring ett år jämfört med konkurrenterna.

Calliditas lämnade in sin ansökan om accelererat godkännande i mars 2021 och FDA har fastställt ett måldatum för Prescription Drug User Fee Act (PDUFA) till 15 september 2021.

”Även om datan från Travere vid en första anblick ser starkare ut än vi hade räknat med ser vi det inte som någon ‘game changer’ för Calliditas. Eftersom det inte finns några godkända läkemedel för IGA-nefropati i USA eller EU ser vi i nuläget utrymme för flera behandlingsmetoder med olika verkningsmekanismer”, skriver Carnegie.

Carnegie har köprekommendation och riktkurs 200 kronor för Calliditas.