Analys Carnegie höjer sin rekommendation för Elekta till köp från behåll. Riktkursen höjs till 105 från 95 kronor. Det framgår av en analys som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av.

Under helgen har tyska Siemens Healthineers startat en process att förvärva Elektas amerikanska huvudkonkurrent Varian för 16,4 miljarder dollar, motsvarande en premie om 24 procent i förhållande till Varians stängningskurs på fredagen.

Carnegie konstaterar att det kortsiktigt finns en del osäkerhet med tanke på Covid-19, men menar att Varian-affären kommer att flytta marknadens fokus mot de mer långsiktiga faktorerna och en potentiell fortsatt konsolidering i branschen i vilken Elekta kan bli ett tänkbart förvärvobjekt.

”Det har funnits spekulationer om att diagnostikbolag ska gå in på strålterapimarknaden genom förvärv”, skriver Carnegie.

Carnegie påminner även om att Siemens haft egna linjäracceleratorer, ett segment det tyska bolaget lämnade 2011 efter att ha förlorat marknadsandelar till just Varian och Elekta. Den dåliga historiken, i kombination med att Elekta blir den enda nischaktören, kan gynna det svenska bolaget, argumenterar investmentbanken.

Carnegie nya riktkurs motsvarar ett p/e-tal på 27 på prognoserna för kalenderåret 2021 – ungefär samma nivå som Varian handlades på före helgens aviserade förvärv.