Aktie Carnegie välkomnar utnämningarna av Telias nya vd Allison Kirkby och förslaget om att välja Lars-Johan Jarnheimer till ny styrelseordförande.

Det skriver Carnegie i en analys där Telia uppgraderas till köp (behåll) med en riktkurs på 50 kr, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat kort om tidigare på fredagen.

Investmentbanken är nu säker på att Telia kommer att styras på rätt sätt med proaktiva och konsekventa kostnadsnedskärningar, en stabilisering i ebitda-resultatet och det resulterar i ett återfått förtroende för kassaflödet.

”Vi tror att aktien har potential att omvärderas avsevärt under de kommande två åren och, över tid, stänga värderingsgapet gentemot Tele2 och Elisa”, skriver Carnegie i analysen.

Banken kallar Allison Kirkby för en favoritkandidat som varit mycket uppskattad av aktieägare för sin omvandling av Tele2, där hon först var finanschef och sedan vd.

”Om Mr Jarnheimer är djärv, kommersiell och visionär, är Kirkby modig och strukturerad”, skriver Carnegie och nämner att Allison Kirby byggde om hela ledarskapsgruppen vid Tele2, med en blandning av interna och externa kandidater.

Dessutom hanterade hon framgångsrikt Tele2:s exit från Kazakstan och Nederländerna samt fusionen med Com Hem.

”Telia behöver skakas om och väckas till liv”, skriver Carnegie.

Fokus för Telia behöver ligga på de nödvändiga kostnadsnedskärningarna och omvandlingen för att kompensera för den nedåtgående äldre affären (legacy), enligt Carnegie.

”Kirkby och Jarnheimer har samma grundsyn vad gäller effektiviseringar och kostnadskontroll. Kortfattat, vi tror att de kommer att bli ett mycket bra team för att ta sig an Telias utmaningar”, heter det i analysen.

Vid 10.50-tiden på fredagen hade Teliaaktien stigit 2,8 procent till 43,31 kr. Aktien var mest omsatt på Stockholmsbörsen.