Biotech Tillväxtpotentialen för hälsovårdssektorn, en av tidens stora megatrender, är enorm. När nu de stora läkemedelsbolagen i världen satsar på genterapi bekräftar det potentialen, anser Carnegie Private Banking som väljer att göra läkemedelssektorn till ett investeringscase.

Carnegie anger flera skäl, ”katalysatorer”, som talar för att framför allt den genmedicinska sektorn är en bra placering just nu. Där pågår en medicinsk revolution när många gendefekter snart kan botas av effektiva engångsbehandlingar.

De stora läkemedelsjättarna hoppar en efter en på ”genterapitåget”, vilket bekräftar den stora potentialen. Insiders, till exempel forskare, startar själva bolag inom genmedicin och satsar alla pengar här. Flera nya genmedicinska bolag finns redan på börsen och Carnegie skriver på sin hemsida att de bästa innovatörerna i sektorn blir framtidens vinnare.

Ett paradigmskifte

Samtidigt pågår flera patentstrider vilket också talar för att många av idéerna bedöms ha stor potential.

En annan faktor är olika myndigheters godkännande av genterapi. När två chefer för USA:s läkemedelsmyndighet FDA och myndighet för medicinsk forskning NIH i fjol skrev om nästa fas för mänsklig genterapi i välrenommerade New England Journal of Medicine, ansåg flera experter att ett paradigmskifte inletts inom detta område.

Just nu pågår runt 2 800 kliniska studier inom genterapi, varav många är läkemedel och behandlingsformer i fas 3, och därmed har kommit långt i godkännandeprocessen.

Tillväxtpotentialen för hälsovårdssektorn är en megatrend som drivs av åldrande befolkningar och västvärldens välfärdssjukdomar. Att kunna korrigera fel i arvsmassan har länge varit ren science fiction, men just nu blir det verklighet, menar Carnegie, och utvecklingen går mycket snabbt. Genbaserad medicin öppnar möjligheten att identifiera och behandla sjukdomen vid roten.

Biotechindex har fallit

Både hälsovårdssektorn och biotech-bolagen i USA har de senaste månaderna pressats av oro för politiska reformer som kan ge ökad prispress. Biotech-index har släpat efter det senaste året, men gått bra över tid. Carnegie använder sig av ett likaviktat biotech-index för att ge större vikt till mindre bolag där innovativa områden som genbaserad medicin ofta återfinns. Detta biotechindex har fallit nästan 15 procent det senaste året, samtidigt som S&P500 är upp 5 procent.

Det är ett intressant läge för en exponering, menar Carnegie Private Banking, och rekommenderar långsiktiga investerare att inkludera en exponering mot genbaserad medicin i portföljen som en del i en bredare hälsovårdsinvestering, inkluderande större innovativa läkemedelsbolag, för att uppnå bättre riskspridning.

Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Trafiksiffror visar obefintligt flygresandeMen maj ändå bättre än april
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Asien
Blandat på Asiens börser
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Index åt olika håll
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler
Placera
Blackrock: Asien gynnas när återhämtningen kommerKinesiska och indiska obligationer lockar
Krisen
FI: Krisen är inte över
Foto: Shutterstock
Analys
Analys: Africa Oil positionerat för att skapa värde
Fonder
Pictet startar fond med fokus på familjeföretag