Fonder I slutet av mars avvecklas Carnegie Afrikafond. Den utlösande faktorn var de nya premiepensionsreglerna men också det faktum att man är negativ till Afrika som placering.

När Carnegie Afrikafond startades 2006 fanns en optimistisk syn bland investerare gällande Afrika. Efterfrågan på råvaror var stark, flera länder genomgick demokratiseringsprocesser och regelverk kring äganderätt och företagande stärktes.

Men sedan har utvecklingen varit knackigare. Bland annat gjorde finanskrisen att efterfrågan på råvaror minskade vilket blev en smäll för den råvarutunga regionen. Det är förvisso något som återhämtat sig. Vad värre är så har den politiska utvecklingen inte gått i den riktning man önskat sig, berättar Carnegie Fonders vd Hans Hedström. Han pekar bland annat på hur Sydafrika utvecklats under Jacob Zumas presidentperiod mellan 2009 och 2018.

– Sydafrika är den dominerande ekonomin på kontinenten och under Zuma ledning så tog landet flera steg tillbaka. Bland annat föll tillväxten samtidigt som korruptionen blev ett allt större problem, säger Hans Hedström.

Ett annat land som Carnegie Fonder trodde på när fonden startades var Egypten. Men det är ett land som sedan dess präglats av politiska oroligheter och valutakriser. När det gäller oljeexportören Nigeria har landets ekonomiska utveckling gått hand i hand med oljepriset. Med andra ord en minst sagt varierande utveckling.

Efter att Zuma i fjol fick lämna den sydafrikanska presidentposten så ser man förvisso en viss optimism kring just Sydafrika, konstaterar Hans Hedström, men det räcker inte.

– Det kanske ändras nu med ett nytt styre. Men optimismen finns inte där på samma sätt som förut. Visst finns det anledning att tro att det kan bli bättre i Sydafrika och för den delen också på andra delar av kontinenten. Men det kan ta tid, säger han.

Blygsam avkastning

En placering i Afrika har inte heller gett samma goda avkastning som en tillväxtmarknadsfond med fokus på till exempel Asien. De senaste fem åren har Carnegie Afrikafond endast gett 2,2 procents avkastning, vilket dock är betydligt mer än snittet på – 8 procent i Morningstars fondkategori Afrika. Samtidigt har en placering i Asien gett runt 70 procent i snitt.

Med en medioker avkastning generellt i regionen är det också svårare att locka sparare. Hans Hedström konstaterar att intresset för Afrika gått i vågor med flyktiga in- och utflöden i fonden.

Den största spararen just nu är dessutom Pensionsmyndigheten som placerar pengar från de premiepensionssparare som valt Carnegie Afrikafond.

Att avvecklingen av fonden kommer just nu beror också på just Pensionsmyndigheten. De nya premiepensionsreglerna innebär att Carnegie Afrikafond inte längre kan vara med på fondtorget, bland annat då en alltför stor del av kapitalet finns i just premiepensionssystemet.

– Carnegie Afrikafond har verkat under svåra marknadsförhållanden, vilket i kombination med ett bedömt framtida minskat kapital att förvalta lett fram till beslutet att avveckla fonden. Fonden blir helt enkelt för liten för att stå på egna ben, säger Hans Hedström.

Sparare som har andelar i Carnegie Afrikafond kommer i samband med avvecklingen att få sitt kapital överfört till den betydligt bredare Carnegie Global. Om du som sparare inte vill att pengarna ska placeras i denna fond måste du sälja av dina andelar innan 20 mars.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem favoritaktier i mina favoritbranscher
Bostad
Fastighetsbyrån: Här finns vinnarna på bostadsmarknadenOch nej, det är inte storstadsborna
Småbolag
Många småbolag steg under rapporttät vecka
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpris
Spara tusenlappar på ”rätt” rörligt elpris
Foto: AP/TT
Wall Street
Intensifierat handelskrig sänkte Wall StreetNasdaq ner 3 procent
Handelskriget
Handelskriget: Kina höjer importtullar för vissa amerikanska varor
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Handelskriget gav minusstängning
Fed
Powell: Kommer att agera för att bibehålla ekonomisk expansion
PPM-fonder
Fonderna som inte får vara med i nya PPMHittills är 61 fonder portade
Några platser kvar på höstens första kurs i PA-skolanSpetsa dina kunskaper om aktier
Rapport
Mekonomen rapportrusar på börsenRedovisar organisk nolltillväxt
23/8
Trading Direkt jämför storbanker och synar tre aktier
Räntan
Strategen: Mer minusränta fel väg att gåVill se mer fokus på finanspolitik
Affär
Greta Gris säljs för 40 miljarder - ägarbolaget rusar på börsen
Aktie
Industrivärden tankar miljontals Volvo-aktier
Fed
Fedchefen i Dallas: Undviker helst räntesänkning i september
Pension
Så räknar du ut hur deltiden minskar pensionenDeltid största kvinnofällan
Politik
Regeringen sänker BNP-prognosSer reformutrymme på 25 miljarder
Räntan
SBAB: Riksbanken höjer först 2022
Bolån
Privatekonomen: Investering dubbelt så effektiv som amortering
Aktie
Bornold om Oscar Properties: Dags för vd att öppna plånboken
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties söker stöd för nyemission
Aktietips
En exotiskt bankaktie att köpa
Handelskriget
Trump om handelskriget: Jag är den utvalde
Fed
Fed: Räntesänkningen en "omkalibrering"
Fonder
Fonderna som är överviktade i Storbritannien inför brexit"Ypperligt tillfälle för långsiktiga investerare"