Fonder I slutet av mars avvecklas Carnegie Afrikafond. Den utlösande faktorn var de nya premiepensionsreglerna men också det faktum att man är negativ till Afrika som placering.

När Carnegie Afrikafond startades 2006 fanns en optimistisk syn bland investerare gällande Afrika. Efterfrågan på råvaror var stark, flera länder genomgick demokratiseringsprocesser och regelverk kring äganderätt och företagande stärktes.

Men sedan har utvecklingen varit knackigare. Bland annat gjorde finanskrisen att efterfrågan på råvaror minskade vilket blev en smäll för den råvarutunga regionen. Det är förvisso något som återhämtat sig. Vad värre är så har den politiska utvecklingen inte gått i den riktning man önskat sig, berättar Carnegie Fonders vd Hans Hedström. Han pekar bland annat på hur Sydafrika utvecklats under Jacob Zumas presidentperiod mellan 2009 och 2018.

– Sydafrika är den dominerande ekonomin på kontinenten och under Zuma ledning så tog landet flera steg tillbaka. Bland annat föll tillväxten samtidigt som korruptionen blev ett allt större problem, säger Hans Hedström.

Ett annat land som Carnegie Fonder trodde på när fonden startades var Egypten. Men det är ett land som sedan dess präglats av politiska oroligheter och valutakriser. När det gäller oljeexportören Nigeria har landets ekonomiska utveckling gått hand i hand med oljepriset. Med andra ord en minst sagt varierande utveckling.

Efter att Zuma i fjol fick lämna den sydafrikanska presidentposten så ser man förvisso en viss optimism kring just Sydafrika, konstaterar Hans Hedström, men det räcker inte.

– Det kanske ändras nu med ett nytt styre. Men optimismen finns inte där på samma sätt som förut. Visst finns det anledning att tro att det kan bli bättre i Sydafrika och för den delen också på andra delar av kontinenten. Men det kan ta tid, säger han.

Blygsam avkastning

En placering i Afrika har inte heller gett samma goda avkastning som en tillväxtmarknadsfond med fokus på till exempel Asien. De senaste fem åren har Carnegie Afrikafond endast gett 2,2 procents avkastning, vilket dock är betydligt mer än snittet på – 8 procent i Morningstars fondkategori Afrika. Samtidigt har en placering i Asien gett runt 70 procent i snitt.

Med en medioker avkastning generellt i regionen är det också svårare att locka sparare. Hans Hedström konstaterar att intresset för Afrika gått i vågor med flyktiga in- och utflöden i fonden.

Den största spararen just nu är dessutom Pensionsmyndigheten som placerar pengar från de premiepensionssparare som valt Carnegie Afrikafond.

Att avvecklingen av fonden kommer just nu beror också på just Pensionsmyndigheten. De nya premiepensionsreglerna innebär att Carnegie Afrikafond inte längre kan vara med på fondtorget, bland annat då en alltför stor del av kapitalet finns i just premiepensionssystemet.

– Carnegie Afrikafond har verkat under svåra marknadsförhållanden, vilket i kombination med ett bedömt framtida minskat kapital att förvalta lett fram till beslutet att avveckla fonden. Fonden blir helt enkelt för liten för att stå på egna ben, säger Hans Hedström.

Sparare som har andelar i Carnegie Afrikafond kommer i samband med avvecklingen att få sitt kapital överfört till den betydligt bredare Carnegie Global. Om du som sparare inte vill att pengarna ska placeras i denna fond måste du sälja av dina andelar innan 20 mars.

Foto: Pixabay
Fonder
Ny fond fokuserar på försvars- och säkerhetsindustrin"Ingenting är mer hållbart och etiskt än att försvara sig"
Räntan
Analytiker om reporäntan: Färdighöjt för denna gångRiksbankens besked var oväntat mjukt
Börsen
Börsen vände uppåt
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens analyser
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Starkt resultat av Atlas Copco – aktien rusar på börsen
Foto: istockphoto
Valuta
Kraftig kronförsvagning efter Riksbankens mjuka besked
Resa
Risk för flygkaos på fredag – här är dina rättigheter vid flygstrejk
Räntan
Riksbanken skjuter fram nästa räntehöjningSpår långsammare höjningstakt
Aktieråd
Tre aktier med olika rådAFV har tittat närmare på STG, Avanza och SAS
Event
Karlstad 7 maj: Haskels bästa aktietipsGå gratis på Stora Placeringskvällen
Rapport
Swedbanks resultat klart över förväntan
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
SKF över förväntan
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Rapport
Starkt resultat av ståltillverkaren
Rapport
Stora Enso slog förväntningarna
Analyser
Flera riktkurshöjningar efter stark rapport
Rapport
Intäkterna minskar för Net EntInleder återköp av egna aktier
Rapport
Högre förlust än väntat för Norwegian
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias omsättning ökade
Rapport
Förlust för Nokia
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Essity något bättre än väntat
Rapport
Assa Abloy nådde inte upp till förväntningarna
Rapport
Klart bättre för AxfoodStarkt lyft av e-handeln
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Haldex: Högre resultat men försämrat marknadsläge
Rapport
Bygghemma: Kraftig organisk tillväxt
Placera
Kapitalförvaltaren: Här ska du placera när tillväxten tar fart
Foto: Janerik Henriksson/TT
Swedbankhärvan
DI: EBM har gjort ny husrannsakan hos Swedbank
Krönika
Därför ska du inte spara hos storbankerna