Fonder I slutet av mars avvecklas Carnegie Afrikafond. Den utlösande faktorn var de nya premiepensionsreglerna men också det faktum att man är negativ till Afrika som placering.

När Carnegie Afrikafond startades 2006 fanns en optimistisk syn bland investerare gällande Afrika. Efterfrågan på råvaror var stark, flera länder genomgick demokratiseringsprocesser och regelverk kring äganderätt och företagande stärktes.

Men sedan har utvecklingen varit knackigare. Bland annat gjorde finanskrisen att efterfrågan på råvaror minskade vilket blev en smäll för den råvarutunga regionen. Det är förvisso något som återhämtat sig. Vad värre är så har den politiska utvecklingen inte gått i den riktning man önskat sig, berättar Carnegie Fonders vd Hans Hedström. Han pekar bland annat på hur Sydafrika utvecklats under Jacob Zumas presidentperiod mellan 2009 och 2018.

– Sydafrika är den dominerande ekonomin på kontinenten och under Zuma ledning så tog landet flera steg tillbaka. Bland annat föll tillväxten samtidigt som korruptionen blev ett allt större problem, säger Hans Hedström.

Ett annat land som Carnegie Fonder trodde på när fonden startades var Egypten. Men det är ett land som sedan dess präglats av politiska oroligheter och valutakriser. När det gäller oljeexportören Nigeria har landets ekonomiska utveckling gått hand i hand med oljepriset. Med andra ord en minst sagt varierande utveckling.

Efter att Zuma i fjol fick lämna den sydafrikanska presidentposten så ser man förvisso en viss optimism kring just Sydafrika, konstaterar Hans Hedström, men det räcker inte.

– Det kanske ändras nu med ett nytt styre. Men optimismen finns inte där på samma sätt som förut. Visst finns det anledning att tro att det kan bli bättre i Sydafrika och för den delen också på andra delar av kontinenten. Men det kan ta tid, säger han.

Blygsam avkastning

En placering i Afrika har inte heller gett samma goda avkastning som en tillväxtmarknadsfond med fokus på till exempel Asien. De senaste fem åren har Carnegie Afrikafond endast gett 2,2 procents avkastning, vilket dock är betydligt mer än snittet på – 8 procent i Morningstars fondkategori Afrika. Samtidigt har en placering i Asien gett runt 70 procent i snitt.

Med en medioker avkastning generellt i regionen är det också svårare att locka sparare. Hans Hedström konstaterar att intresset för Afrika gått i vågor med flyktiga in- och utflöden i fonden.

Den största spararen just nu är dessutom Pensionsmyndigheten som placerar pengar från de premiepensionssparare som valt Carnegie Afrikafond.

Att avvecklingen av fonden kommer just nu beror också på just Pensionsmyndigheten. De nya premiepensionsreglerna innebär att Carnegie Afrikafond inte längre kan vara med på fondtorget, bland annat då en alltför stor del av kapitalet finns i just premiepensionssystemet.

– Carnegie Afrikafond har verkat under svåra marknadsförhållanden, vilket i kombination med ett bedömt framtida minskat kapital att förvalta lett fram till beslutet att avveckla fonden. Fonden blir helt enkelt för liten för att stå på egna ben, säger Hans Hedström.

Sparare som har andelar i Carnegie Afrikafond kommer i samband med avvecklingen att få sitt kapital överfört till den betydligt bredare Carnegie Global. Om du som sparare inte vill att pengarna ska placeras i denna fond måste du sälja av dina andelar innan 20 mars.

Swedbank
Bonnesen anlitar revisionsbolag för oberoende granskning"Styrelsen kallad till krismöte på torsdagskvällen"
Aktie
Starkaste året hittills för SBB
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Swedbank: Analytikerna ser ingen kursrekyl uppåt
Börsen
Swedbank sänke för andra dagen i rad
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Foto: istock
Bank
Dansk kundflykt från Danske och Nordea
ISK
Startar twitterupprop mot ny ISK-skattStort gensvar på några timmar
Aktier
Ett köptips från Affärsvärlden
Aktie
THQ Nordic tar in över 2 miljarder
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat för Internationella Engelska skolan
Rapport
Besqab sänker utdelningen
Asien
Trög uppgång i Asien
Wall Street
Svagt uppåt på Wall Street
Foto: istockphoto
Börsen
Skandia: Uppenbar risk för ett skakigt börsår"Riskspridning i fokus"
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Bolund om Swedbank: Systemet har varit för tandlöst
Penningtvätt
Bonnesen: Rapporterar alla misstänkta flödenStörsta fallet för aktien på tio år
Analys
Analys: Behåller köprådet på Swedbank
Foto: Erik Simander/TT
Swedbank
Nasdaq stänger derivathandeln kring Swedbank efter aktieraset
Foto: Rickard Kilström
Analys
DNB: Holländsk oro grumlar stark Betsson-rapport
Bank
SVT: Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Analys
Hernhag: Osäkert nu – men långsiktigt är Garo helt rätt
Aktie
Ahlsell avnoteras 6 mars
Foto: istockphoto
Rapport
Sobi klart bättre än väntat – men aktien backar på börsen
Aktie
Ericsson tillerkänns 580 miljoner av indiska högsta domstolen
Rapport
Kycklingföretaget höjde resultatetFöreslår höjd utdelning