Analys Carnegie hänvisar sin nedgradering av ögonsensorföretaget Tobii bland annat till att aktien visat en stark utveckling under det fjärde kvartalet 2020 och menar att det är "dags för en andhämtningspaus". Det framgår av ett morgonbrev från banken.

Carnegie sänker sin rekommendation för Tobii till behåll från köp, samtidigt som riktkursen höjs till 60 från 50 kr.

Vid 10.15-tiden handlades Tobii-aktien till 54,75 kr på Stockholmsbörsen, ned 3,4 procent för dagen. Det senaste halvåret har aktien emellertid gått upp med drygt 55 procent.

Enligt Carnegie visade Tobiis rapport för det tredje kvartalet en större negativ covid-19-effekt inom Tobii Tech än väntat i form av lägre projektintäkter.

”Vi räknar också med att pandemin har haft en negativ effekt under det fjärde kvartalet och spår att koncernens intäkter minskar 9 procent, jämfört med motsvarande period föregående år, exklusive negativa valutaeffekter om 9 procent”, skriver Carnegie.

Investmentbanken har sänkt sina estimat vad gäller Tobiis intäkter med 5 procent för 2021-2022, främst som en följd av uppdaterade valutaantaganden.

”Det finns också en risk att den andra covid-19-vågen kan försena en förbättring för Tobii under 2021”, skriver Carnegie.

I analysen påpekar Carnegie emellertid att det finns en stor potential om Tobii Tech levererar på sina mål. Det har tagit längre tid än väntat att penetrera slutmarknaden inom konsumentelektronik och tidpunkten för ett genombrott inom VR är svårt att förutspå, konstaterar investmentbanken.

 

Graf över Tobiis kursutveckling det senaste året:image

Källa: Infront