Börsen Luften pyser ur aktier som haussades i fjol. Men placeringskapitalet har inte lämnat börsen och för påpassliga finns tydliga case för vidare uppgång på Ingemar Carlssons radar.  

Börserna backar inför räntehöjningar från Fed och minskad aptit bland placerare på högt värderade tillväxtaktier. Placeringskapital flyttar också från höstens vinnarteman som bank- och fastighetsaktier.

Nya vinnare är klungan av verkstadsaktier. De toppade under våren i fjol och var trista tills en ny uppgångsfas tog vid mot slutet av året, vilket Ingemar Carlsson nyligen guidade till inför rapportperioden som nu är igång.

Ytterligare en aktie i de konjunkturkänsliga som nu satt fart är Boliden. Även här toppade aktien under våren i fjol och föll – men de långsiktiga indikatorerna för kurstrenden pekar numera upp.

Kursen har accelererat till en färsk topp. Den har därefter rekylerat ned, vilket Ingemar Carlsson betraktar som en paus för fortsatt uppgång. Det gör utvecklingen värd att följa inför rapporten som kommer i februari.

Ett andra case i fokus på Ingemar Carlssons radar är Astra Zeneca. Läkemedelsaktier kom igång sent i börsens allmänna uppgång i fjol, men drar nu till sig placeringskapital som lämnar mer överhettade branscher.

Astra  Zeneca noterade nyligen en topp som tangerar tidigare toppar från mars i fjol. Nivån utgör ett motstånd som bör ge en paus i nuvarande uppgång. När motståndet bryts väntar sig Ingemar Carlsson en fin fortsatt uppgång som gör aktien värd att bevaka.

Ett tredje spår är bankindex som var i en tydlig stigande trend och toppade i mitten av november i fjol. Efter en rekylfas har indexet därefter noterat en tillfällig topp på lägre nivå än tidigare – och sedan ytterligare nedgång.

Ett tydligt undantag är Handelsbanken. Aktien kom till skillnad från övriga storbanker igång sent i börsuppgången i fjol och har nyligen noterat en ny topp. Ingemar Carlsson förväntar sig här en paus i uppfasen som varat sedan november, men handeln i aktien indikerar därefter ytterligare uppsida.  

Ett fjärde uppslag där Ingemar Carlsson ser möjligheter är fastighetsaktierna. Utvecklingen inom gruppen spretar, men indexet toppade i november och har liksom bankindex därefter noterat en ny topp på lägre nivå än den tidigare – och sedan ytterligare kursnedgång.

Indexet är ännu inte riktigt nere vid nivån som utgjorde botten under sommaren och igen under hösten ifjol. Ingemar Carlsson räknar med att kortsiktigt fina köplägen kommer att uppstå för att tajma – när kurserna når stödnivån om några veckor en bit in i februari.

Så går börsen just nu: Missa inte onsdagens (26/1) onlineworkshop med Ingemar Carlsson där han ger konkreta case och guidning hur du ska agera på börsen.  Du anmäler dig här. 

Följ Ingemar Carlssons analyser. I varje utgåva av Placeringsguiden ringar Ingemar Carlssons in börstrenden och lyfter fram konkreta case att placera i. Teckna din prenumeration här.