Carlsson: Börsen har mer att ge i vinter

Publicerad 2017-12-15 11:39

Börsen Börsen går mot en tuffare period men har mer att ge under vintern, enligt Ingemar Carlsson, veteran inom teknisk analys. Följ hans uppdatering om börsläget live på webben på måndag den 18 december och den 3 januari.

Stockholmsbörsen har ännu inte vänt upp efter fallet i november då höstens starka uppgång avbröts.

Ingemar Carlsson, Placeringsguidens tekniska analytiker och kursledare i TA-skolan, räknar med att en uppstuds kommer och bevakar nu stödet som finns vid indexnivån 1 575-1 580 för OMXS30.

– Omvärldsfaktorerna har blivit mer negativa med ökat fokus på fallande bopriser och fler som oroar sig för att börserna står för högt. Om stödet inte skulle hålla och index faller under nivåerna kring 1 500 finns skäl att se upp, säger han.

Ingemar Carlsson utgår från att börsen är inne i en utdragen toppformation i den långa uppgångsfas som startade redan våren 2009. I hans grundscenario räknar han med en topp kring 1 650-1 710 i januari.

– Det positiva scenariot ger nivåer vid 1 710 kring mitten av januari i ett försök att testa tidigare rekord vid 1 720 från våren 2015, säger han.

Toppformationen som gett större börsrörelser sedan i somras började redan i våras med ökad rotation av placeringskapital mellan olika grupper av aktier.

– Placerare ligger inte kvar länge i aktier som tidigare. Skanska toppade redan i februari, bankerna i maj och exempelvis Peab kring midsommar. Verkstadsaktierna skenade i höstas när kapitalet flyttade dit men rör sig lugnare nu.

De ökade rörelserna ger skäl att bevaka börstrenden noga inför ett större trendskifte. Men även i aktier som har vänt till en negativ trend finns möjligheter till rejäla motreaktioner uppåt.

– Peab ser spännande ut. Aktien har tappat mer än en tredjedel sedan midsommar och är i negativ trend. Fallet bör bottna kring 70-72 kr och då handlar det om en tillfällig uppstuds på 10-20 procent.

En bidragande orsak till väntade motreaktioner är att placerare som tagit negativa positioner hämtar hem vinster före årsskiftet. I Placeringsguidens decemberutgåva pekade Ingemar Carlsson ut Nordea som kandidat på samma tema.

– Den aktien har nu studsat upp och det är inte så mycket kvar upp till 106 kr.

 En viktig pusselbit för börsklimatet är även utvecklingen i USA, där börsindex visar betydligt mindre rörelser och får stöd av förslag om kommande skattesänkningar.

– Går skattepaketet igenom veckan före jul finns mer bränsle.

På måndag den 18 december guidar Ingemar Carlsson till börsläget live på webben, med teknisk analys på OMXS30, amerikanska S&P500, Peab och guldpriset.

Dragningen tar cirka 30 minuter med start klockan 19.00 via TA-skolans digitala klassrum. Livesändningen är kostnadsfri men för att delta behöver du föranmäla dig senast klockan 14.00 samma dag. Vi har också en kostnadsfri dragning den 3 januari. 

Anmäl dig här nedanför eller via privataaffarer.se/taskolan.