Sektor Wall Street bubblade av euforisk cannabistillförsikt tidigare i år, men nu har verkligheten hunnit ikapp industrin. På bara några få månader har flera av de lysande cannabisstjärnorna i princip slocknat, de värsta har förlorat upp till, eller mer, än två tredjedelar av sina börsvärden från när det begav sig tidigare i år. Och spararna rusar inte längre till sektorn som de gjorde före årsskiftet, visar statistik från Nordnet.

Den snabbt växande legaliseringen av cannabis har mött motstånd, vilket lett till att flera tänkta finansieringsvägar blivit tilltäppta, inte minst har bankerna i USA tagit ett steg tillbaka.

I förra veckan mörknade det ytterligare för branschen då kanadensiska Canopy Growth Corp, världens största cannabisbolag, meddelade att vinsten nästan utraderats, och låg klart under den lägsta profetian från Wall Street-analytikerna.

Resultatet blev enligt Bloomberg att aktien skickades ner till tvåårslägsta, i nivå med kursen i december 2017. Canopy är fortfarande världens största cannabisbolag, värderad till cirka 7,1 miljarder kanadadollar, men det är som Bloomberg uttrycker det, blott en skärva av värderingen för sju månader sedan då aktiens hittills högsta nivå nåddes. Då värderades bolaget till 24 miljarder kanadadollar.

”Hajpen är över”

– Man kan konstatera att den största hajpen är över också bland spararna. Det syns tydligt i siffrorna. Sedan januari 2018 har antalet ägare i de 16 mest populära cannabisbolagen ökat med hela 84 procent. Sedan årsskiftet är ökningen dock bara 10 procent. Så den stora ruschen till cannabisbolagen är definitivt över, säger Frida Bratt, Nordnets sparekonom, efter att ha sammanställt statistiken över Nordnetspararnas innehav i cannabisbolagen.

Intressant är dock att de svenska spararna faktiskt håller fast vid sina cannabisaktier, även om flera av dem gått ”uselt på börsen”.

– Antalet ägare har faktiskt fortsatt att öka, dock i långsammare takt, månad för månad, säger Frida Bratt.

Aktien som rasade 47 procent

Den populäraste cannabisaktien bland Nordnets sparare är Aurora Cannabis. Aktien har rasat med 47 procent i år, och föll tungt i fredags på en rapport som visade ett försäljningstapp på 24 procent.

– Men spararna har hållit i aktien, trots att det blivit mer och mer uppenbart för investerarna att vinsterna dröjer och att riskerna med att investera i sektorn blivit tydliga. Antalet ägare är oförändrat jämfört med årsskiftet, men ökningen av antalet ägare är 67 procent sedan januari 2018.

Den näst mest populära aktien är Canopy Growth har gått ned 44 procent i år, men antalet ägare har ökat med 7 procent. Också i Aphria, Stenocare, Harvest One och Onigram har antalet ägare fortsatt att öka i år. Det är bara i Helispectra som spararna sålt av, uppger Frida Bratt.

Omogen sektor

Spararna tycks helt enkelt inte tappa hoppet om cannabisbolagen. Många som gick in i bolagen under den största hajpen är förhoppningsvis medvetna om att det handlar om förhoppningsbolag i en omogen sektor.

Stora cannabismarknader som Kalifornien och Kanada legaliserade relativt tidigt eget bruk av cannabis och marijuana. Det fick investerarna att ana att de folkrika delstaterna New York och New Jersey skulle följa tätt i spåren. Det var bland annat den analysen som skickade upp aktiekurserna i stratosfären samtidigt som många analytiker gjorde ”drömvärderingar” av bolagen, vilket till och med fick en del av bolagen på marknaden att själva varna för att värderingarna var för höga.

Ingen ”trigger”

Och nu visar det sig att legaliseringen av cannabis inte har varit den ”trigger” som förutspåtts. Hittills har bara några få återförsäljare i Kanadas mest folkrika provinser tillåtits öppna butiken och starta försäljningen, rapporterar Bloomberg.

I Kalifornien har återförsäljarna tvingats betala mycket höga skatter, samtidigt som den illegala marknaden där är mycket lättillgänglig.

Sammantaget har dessa hinder lett till att legaliseringsutvecklingen i övriga amerikanska delstater bromsat in.

– Det gör att banker är ovilliga att ta i cannabisbolagen, vilket inte sällan ställer till problem. Det som får många sparare och investerare att fortsätta hoppas på cannabisbolagen är bland annat drömmen om en legaliseringsvåg också i Europa, liknande den som skett i Nordamerika. Det vore ett stort steg för hela cannabissektorn, säger Frida Bratt.

USA-legalisering avgörande

En annan händelse som skulle kunna få fart på cannabisaktierna igen vore om cannabisen legaliserades på nationell nivå i USA, vilket skulle kunna klargöra hur bankerna ska agera gentemot cannabisbolagen.

– Branschen hoppas förstås på att det skulle kunna bli verklighet efter presidentvalet 2020 om en demokratiskt kandidat – som är för legalisering vilket flera av dem är – vinner.

De populäraste cannabisaktierna hos Nordnets sparare just nu:

Aurora Cannabis

Ökning av antalet ägare sedan januari 2018: 67 %

Ökning av antalet ägare sedan årsskiftet: 1 %

Canopy Growth

Ökning av antalet ägare sedan januari 2018: 31 %

Ökning av antalet ägare sedan årsskiftet: 7 %

Stenocare

Ökning av antalet ägare sedan januari 2018: – *

Ökning av antalet ägare sedan årsskiftet: 30 %

Aphria

Ökning av antalet ägare sedan januari 2018: 44 %

Ökning av antalet ägare sedan årsskiftet: 4 %

Harvest One

Ökning av antalet ägare sedan januari 2018: 19 %

Ökning av antalet ägare sedan årsskiftet: 4 %

*Noterades först i oktober 2018.

Källa: Nordnet, 19/11 -19.

 

 

 

 

 

Foto: AP/TT
Wall Street
Banker vinnare i New York
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Börsen
Veckoavslut i dur
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar
Fonder
Nettosparandet i fonder ökade i juni
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Atrium Ljungberg något sämre än väntatAvstår från att lämna helårsprognos
Asien
Asien: Ny corona-oro dämpar humöret
Resultat
NP3 höjde förvaltningsresultatetKlart högre hyresintäkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
KO stämmer kommunalt energibolag"Kunden bunden till oförutsägbar elkostnad i ett år"
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa och euronMinskar exponeringen mot defensiva sektorer
Foto: Erik Mårtensson/TT
Konjunktur
Analytiker: Maj blir kanske botten i stället för april"Andra kvartalet inte så blodigt som befarats"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statistik
SCB: Konsumtionen sjönk nästan 10 procent i maj
Sektor
Betting: Kepler upprepar köp i sektorn
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Penningtvätt
Uppgifter: SEB överväger överklaga miljardboten
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade 20 procent
Köptips
Affärsvärlden: Aktien som fortfarande är köpvärd
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Fonder
Fonder: Rekordutflöden från brittiska aktiefonder"Högsta summan hittills"