Börsen Det finns alternativ för den som vill ha en mer försiktig inriktning på aktieportföljen, skriver Handelsbankens placeringsstrateg Peter Engstedt i bankens kundtidning Fokus Placeringar och listar sina bästa strategier.

I det volatila börsklimatet kan det vara lockande att lämna aktiemarknaden helt och hållet. Det finns dock alltid något att oroa sig när det kommer till sparandet på börsen och över tid blir den som tar risk belönad på marknaden, skriver Handelsbankens placeringsstrateg Peter Engstedt i storbankens kundtidning Fokus Placeringar.

Samtidigt medger han att det finns “ovanligt många orosmoln just nu”. Men för att inte behöva lämna börsen kan en mer försiktig aktieportfölj vara en kompromiss, enligt storbankens placeringsstrateg.

Peter Engstedt listar fyra defensiva strategier för ändamålet. Det handlar bland annat om högutdelande aktier.

– Bolag som ger höga utdelningar år efter år är ofta välmående och deras aktier svänger inte lika mycket som andra aktier, skriver han, och tillägger:

– Det betyder att högutdelande aktier har goda defensiva egenskaper och att risken är lägre.

Placeringsstrategen lyfter sedan fram värdeaktier, det vill säga lågt värderade bolag inom mogna branscher.

– I ett relativperspektiv går värdeaktier ofta bra när inflationen och räntorna är på väg upp, medan tillväxtaktier går bättre i tider av låg inflation och låga räntor, skriver Peter Engstedt.

Att investera i bolag med starka balansräkningar och icke-cykliska aktier är två andra lämpliga strategier, anser Peter Engstedt.

Han nämner sedan teleoperatörerna Telia och Tele2 som exempel på bolag som passar in på de fyra strategierna. Det gör även storbolagen Ericsson och Skanska, tillägger placeringsstrategen.

I hälsovårdssektorn har Arjo, Elekta och Arjo fallit rejält på börsen och blivit intressanta alternativ för den som väljer att följa strategierna, enligt Peter Engstedt