Bures vd Henrik Blomquist.

Bures vd: Därför köper vi Lauritz.com

Publicerad 2016-06-16 22:36

Aktie Lauritz.com gör ett nytt försök till börsintroduktion och med på tåget är Bure som ankarinvesterare. Bolaget ser Lauritz som ett onlinebolag med stor potential där Bure kan hjälpa till att skapa tillväxt.

Den misslyckade introduktionen av Lauritz tidigare i juni blev en stor mediahändelse eftersom börsnoteringen drogs tillbaka timmarna innan handeln skulle dra igång. Samma dag kom missvisande besked varför – bland annat skyllde man på tekniska orsaker – men till slut visade rådgivaren ABG korten genom att tala om att det inte fanns tillräckligt med institutionella köpare till prisintervallet mellan 19 och 21 kr.

Nu är Lauritz och ABG tillbaka med ett nytt erbjudande – denna gång med ett fast pris på 15 kr, dvs 21-29 procent lägre än tidigare. Sista teckningsdag på Nordnet och Avanza är på måndag 20 juni och första noteringsdag på First North är planerad till 22 juni.

Kvar är dock Bure och Catella som ankarinvesterare och dessutom har Robur fonder och venturebolaget Rite Internet tillkommit som tillsammans kommer äga ca 32 procent av bolaget. Och Bures vd Henrik Blomquist ser positivt på ägarkonstellationen.

 – Vi är långsiktiga och det tror jag andra ankarinvesterare också kommer att vara. Lauritz kommer nu få nya styrelseledamöter med en helt annan bredd än tidigare och tillsammans kan vi utveckla bolaget och ta nya steg för att nå ytterligare tillväxt.

Blomquist pekar på att Lauritz hittills varit styrt av entreprenören Bengt Sundström och att börsnoteringen kommer innebära ett ökat fokus på en styrning som är anpassat för ett företag som ligger på börsen. Lauritz har också en uttalad ambition att så småningom notera sig på de riktiga börslistorna.

Bure gör investeringen framför allt av två skäl. Dels handlar det om att Lauritz är ett onlinebolag där Bure har en låg exponering i dagsläget. Och dels ser Bure i Lauritz ett bolag där Bures erfarenheter av företagsutveckling kan vara till nytta.

Den som läser prospektet blir inte så imponerad av vinstutvecklingen även om omsättningen stigit år från år. Henrik Blomquist menar att detta beror på att bolaget investerat hårt i verksamheten för tillväxt.

Han pekar också på att börsintroduktionen innehåller en nyemission och tillsammans med andra finansiella åtgärder kommer Lauritz kassasituation stärkas med ca 270 miljoner (finansnettot kommer då bli bättre genom att bolaget planerar att köpa tillbaka en del av en utestående obligation).

I samband med den misslyckade introduktionen framkom uppgifter om att Lauritz har ett dåligt rykte i auktionsbranschen. Henrik Blomquist menar dock att Lauritz varit en uppstickare som utmanat etablissemanget – och då blir det lätt stort i media vid ett sådant här bakslag.

– Lauritz är en underdog i branschen och det gillar vi. Bolaget har potential att bli större med nya ägare och börsnotering och med ett lägre pris är det bara att tacka och ta emot.