Placera Aktivistinvesteraren Bill Ackman har dumpat sitt innehav i Berkshire Hathaway, som förvaltas av hans tidigare "mentor", investeringsmogulen Warren Buffett. Till skillnad från Berkshire har Bill Ackman inte stått kvar på sidlinjen under senvårens börsåterhämtning.

Bill Ackman tror sig snabbare kunna ta vara på möjligheter i marknaden via den egna hedgefonden Pershing Square än under Berkshire Hathaways konglomeratstruktur, uppgav han i ett samtal med investerare på onsdagen enligt flera medier, trots att han bara en vecka innan företrädde ståndpunkten att ”Berkshire är byggt för den här typen av kris”.

”Den fördel som nu nås jämfört med under Berkshire är den relativa skalan. Det blir mycket smidigare”, sade han.

Bill Ackmans andel i Berkshire Hathaway var i slutet av mars värd 1 miljard dollar, omkring en tiondel av Pershing Squares totala förvaltade kapital.

Krigskassan har vilat

Många investerare har tittat med intresse åt Berkshire Hathaways håll under krisen för att se hur den rekordstora krigskassan om 137 miljarder dollar ska nyttjas. Hittills har denna dock låtits vila. Flest rubriker har i stället slagits upp av en spektakulär avyttring, när Warren Buffett i början av maj tillkännagav att han sålt rubb och stubb av flygbolagsinnehav.

Berkshires förluster har också svällt under krisen, med en negativ post om 49,7 miljarder på sista raden i första kvartalet.

Pershing har å sin sida dragit rubriker med vinster om 2,6 miljarder dollar tidigare i år, efter Bill Ackmans framgångsrika satsningar på att storbolagens kreditvärden skulle sargas rejält under krisen. Vinsterna har plöjts in i aktiemarknaden, medan den tidigare mentorn avvaktat.

Nyttjade tillfället

Bill Ackman stod för flera uppmärksammade uttalanden i början av krisen, när han i en emotionellt laddad intervju med CNBC vädjade till president Donald Trump om att stänga landet och bland annat varnade för att aktier i hotell- och resenäringen ”kommer gå mot noll nu när helvetet närmar sig”. Själv kan han dock i efterhand konstateras ha nyttjat tillfället och köpt aktier i flera av de bolag han varnat för.

Bland de investeringar som nu kan konstateras finns bland annat en större aktiepost i hotellkedjan Hilton, kafékedjan Starbucks och fastighetsbolaget Howard Hughes Corp. Samtidigt har han sålt ut sig ur riskkapitalbolaget Blackstone och Parks Hotel & Resorts.

Upp 20 procent

Pershing Squares aktie är upp med omkring 20 procent för året, medan det breda S&P 500-indexet är ned med 7 procent trots den återhämtning som skett under senvåren sedan covid-19 satt skräck i de globala börserna under mars. Men själv är Bill Ackman tveksam till om nuvarande indexviktning ger en rättvisande bild.

”Återhämtningen speglar inte alls vad som händer i den fysiska världen just nu. Techbolag som Amazon och Facebook, som är för tungt viktade, har drivit uppgången men majoriteten av aktiemarknaden är fortsatt väsentligt nedtryckt”, konstaterade han.

 

Börsen
Avanza vinnare på nedåtgående börs
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Asien
Asienbörserna backade
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser