Ett bud som ger träsmak

Publicerad 2012-12-06 10:23

Aktieanalys Motståndet mot finpapperstillverkaren Arctic Papers bud på pappersmassatillverkaren Rottneros växer. Som budet ser ut nu är det ingen brådska att tacka ja, skriver Privata Affärers Marcus Hernhag.

För varje Rottneros-aktie erbjuds 0,1872 nya Arctic Paper-aktier, men äger du max 2000 aktier i Rottneros kan du få 2,30 kr per aktie kontant istället.

Nu är 2,30 kr per aktie en kortsiktigt attraktiv deal utifrån Rottneros bedrövliga historik och nuvarande börskurs på strax under 2 kr. Men för dig som har mer än 2000 aktier eller som är någorlunda långsiktig är budet däremot inte särskilt lockande.

Finpappersbolagets kurs har fallit på Warszawa-börsen och därför har budvärdet fallit från det initiala värdet kring 2,30 kr. Pappersmassapriset kan däremot ha bottnat och Rottneros har genomfört prishöjningar under hösten.

De senaste årens rationaliseringar har dessutom slimmat organisationen och kapacitetutnyttjandet är lågt. Lägg till att ”Råttan” dessutom är i praktiken skuldfri, till skillnad från Arctic Paper.

I nästa högkonjunktur borde Rottneros därför kunna nå lönsamhet, och det krävs inte särskilt höga marginaler för att få ett lågt P/E-tal.

Konjunkturkänsliga bolag i turnaround-läge ska man sälja när tiderna är goda, inte nu på botten.

Accepterar du budet får du aktier i Arctic Paper, som ska noteras på Stockholmsbörsen om de fullföljer budet. Framtiden för Artic Papers finpapper för bland annat tidningar ser osäker ut, medan den långsiktiga efterfrågan på pappersmassa är mer stabil då råvaran kan användas även i konsumentprodukter som blöjor.Inget lockande byte alltså.

Senast i raden av nejsägare till budet är Aktiespararna, som råder sina medlemmar att säga nejtill både aktier och kontanter. Dessförinnan har Rottneros styrelse börjat svänga mot det negativa hållet, eftersom storägare med över 10 procent av aktierna säger nej och därmed stoppar tvångsinlösen och ett fullständigt sammangående mellan bolagen.

Arctic Paper har å andra sidan öppnat för att fullfölja budet även om man inte får in 90 procent av aktierna.

Acceptperioden för Rottneros ägare går ut den 12 december.