14 000 fat olja läckte ut i en å i Kansas, vilket utgjorde ett av de största utsläppen av råolja som skett i USA på ett decennium.

Olja Efter en vecka präglad av kraftiga nedgångar studsade råoljepriset upp något på fredagen.

Bidragande var en stängning av en viktig pipeline mellan Kanada och USA, vilket skulle kunna begränsa utbudet, men oron över en global avmattning gjorde ändå att priserna höll sig kvar i närheten av bottennivåerna från i december 2021. Sett till veckan som helhet har priserna gått ned mer än på flera månader, vilket handlare enligt CNBC motiverar med att det lär ta flera månader innan fördelarna av en lättad kinesisk policy mot covid-19 får genomslag i efterfrågan på olja.

Strax efter klockan 7.30 på fredagen hade terminskontraktet för Nordsjöoljan Brent gått upp 0,5 procent till 76:55 dollar fatet. För den nordamerikanska WTI-oljan var priset upp 0,7 procent till 71:94 dollar per fat.

Nyheten om en olycka som fått Kanadas Keystone-pipeline att stänga i USA orsakade på torsdagen ett litet prisrally på olja, men priserna rörde sig snabbt tillbaka då marknaden drog slutsatsen att stängningen troligen skulle bli kortvarig. Olyckan i sig innebar att över 14.000 fat olja läckte ut i en å i Kansas, vilket utgjorde ett av de största utsläppen av råolja som skett i USA på ett decennium.

Tidigare utsläppsorsakade pipelinestopp har dock typiskt sett brukat åtgärdas på omkring två veckor, sade RBC Capitals analytiker Robert Kwan till CNBC.