Fonder December bjöd på en del stök på börsen under åtminstone inledningen av månaden. Det fick fondspararna att sprida riskerna och köpa globalfonder och räntefonder, visar statistik från Nordnet.

– I december kunde vi se lite av en varannandags-börs, där humöret i mångt och mycket styrdes av nyhetsflödet kring smittspridning och nya restriktioner. En del passade på att balansera om i portföljen efter ett urstarkt börsår, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Osäkerheten fick spararna att välja breda fonder framför smalare.

– Smalare landfonder innebär en högre risk, vilket inte minst sparare i exempelvis Kinafonder känt av under året. I december kunde vi se hur breda indexföljande globalfonder storköptes, liksom tillväxtmarknadsfonder med exponering mot flera olika marknader, säger Frida Bratt.

Dessutom hittade en räntefond in på köplistan.

– Det kan handla om att många sparare inför årsslutet väljer att rebalansera sina portföljer. Det är klokt, om det är så att man har en tänkt fördelning mellan aktie- och räntefonder. För medan breda aktiefonder gått otroligt bra i år har ju räntor knappt gett något alls, vilket påverkat en eventuell fördelning mellan aktier och räntor, säger Frida Bratt.

På säljsidan hittar vi bland annat fonder med fokus på förnybar energi.

– Sektorn förnybar energi gick extremt bra under 2020, men därefter har fonder med detta fokus gått betydligt sämre. Många bolag i sektorn är förhoppningsbolag, vilka till sin natur är sådana som drabbas hårt av exempelvis inflationsoro. Fondtypen har haft en tung månad, och nu har många sparare tröttnat, säger Frida Bratt.

Mest köpta fonder via Nordnet Mest sålda fonder via Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Storebrand Renewable Energy
Länsförsäkringar Global Indexnära Carnegie Strategifond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära BNP Paribas Energy Transition
Öhman Etisk Emerging Markets Gladiator
Swedbank Robur Access Asien FIRST Generator
SPP Aktiefond Global Öhman Obligationsfond
SPP Aktiefond USA Adrigo Small & MidCap
AMF Aktiefond Småbolag Brummer Multi-Strategy
DNB Global Indeks Nordea Småbolagsfond Norden
Spiltan Räntefond Sverige Nordea Klimatfond