Bråttom skaffa ersättare till Panaxia

Publicerad 2012-09-25 11:37

Panaxias tidigare kunder måste nu omedelbart hitta nya utförare av kontanthanteringstjänster och bevakning. Tiden är för knapp menar Svensk Handel, som också varnar för kontantbrist i landets Bankomater.

Senast måndagen den 1 oktober måste Panaxias gamla kunder ha hittat ersättare för utförande av transporter, bevakning och kontanthantering. Det är nämligen sista dagen som Panaxia kommer att utföra tjänster. Verksamheten stängs sedan för gott den 5 oktober då bolaget avvecklas efter konkursen.

Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer är inte förvånad över avvecklingsbeskedet, men tycker att avvecklingen sker för snabbt.

– Det här är inte som vilken transport som helst, det krävs en mängd olika åtgärder för att byta leverantör. Det behövs tid och det har konkursförvaltaren inte gett.

Han förstår att konkursförvaltaren har sitt uppdrag, men är samtidigt besviken på hanteringen.

– Man hade kunnat sköta det här mycket bättre genom att ge en tidsfrist, säga att vi planerar att avveckla verksamheten inom 1-2 månader.

Hoppet står nu till att någon annan aktör går in och tar över Panaxias verksamhet tillfälligt, så att butikerna får tid att hitta en annan lösning, enligt Per Geijer.

– Det är klart att ingen vill gå in med mer kostnader och det är svårt för oss att ställa sådana krav, men vi hoppas att man kan se det här mer långsiktigt. Vi ser ju att hela kontanthanteringsbranschen påverkas negativt av det här.

Om ingen annan aktör går in och tar över kommer en del butiker att tvingas stänga, enligt Per Geijer.

– Då hamnar vi i ett läge där vi får svårt att få bort kontanterna från butikerna, vilket ökar rånrisken. Förut fanns bankerna som ett alternativ, men det är väldigt få banker som vill ta emot en dagskassa numera.

Dessutom sköter Panaxia service och påfyllning av cirka hälften av landets bankomater, en verksamhet som också kommer att läggas ned nästa vecka om ingen tar över.

– Då kommer konsumenterna att få svårt att få tag på kontanter, säger Per Geijer.