Rapporterna Nu är det dags för rapportperiodens höjdpunkt. Denna vecka rapporterar Faang-bolagen i USA, och dessutom en mängd andra tech-bolag, totalt en tredjedel av aktierna i indexet S&P 500. Och det tjuvstartar redan i kväll då Tesla inleder strax efter börsstängningen i New York. Techjättarnas rapporter har potential att påverka börshumöret generellt även i Sverige, fast Stockholmsbörsen är vinnare senaste månaderna på främst cykliska bolag, menar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Tesla är ett nytillskott på S&P 500, och förväntas rapportera ett mycket starkt kvartal, som vida överstiger analytikernas förväntningar. Starka rapporter från Faang-bolagen och övriga tech-bolag sätter sannolikt igång en ny stark våg på New York-börserna, och därmed sannolikt även på världens övriga börser. När det gäller Tesla så har bolaget redan kommunicerat att första kvartalet väsentligen överskrider förväntningarna, rapporterar CNN.

Frida Bratt konstaterar att det är ”giganternas” rapportvecka, då bolag som Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet och Facebook tillsammans står för 16,9 procent av S&P 500.

”Paus i tech-frossan”

– Men, det är faktiskt en liten nedgång från 17,4 procent i oktober. Det är ju så att några av tech-jättarna har tagit en liten paus i och med den tech-frossa vi sett och rotationen mot cykliskt. Främst är det Apple och Amazon som släpat efter börsen år, vilket främst beror på att dessa gått så bra tidigare. Även Tesla, som ju rapporterar redan idag, har släpat efter börsen, säger hon.

Tech-jättarnas rapporter har potential att påverka börshumöret generellt också i Sverige, även om Stockholmsbörsen är vinnare senaste månaderna på främst cykliska bolag, menar Frida Bratt.

– Många svenska sparare håller stenkoll på tech-rapporterna, särskilt Apples och Teslas, som väl får räknas in här. Nordnets kunder har generellt sett dippar i tech-jättarna som köplägen. Sedan årsskiftet har antal ägare i Apple via Nordnets plattform ökat med 31 procent. Motsvarande siffra för Tesla är 28 procent. Även i Microsoft ser vi en ökning bara sedan årsskiftet på 14 procent, säger hon.

Intresset från spararna är mycket stort, och därför blir inte minst Apples rapport ”högintressant”.

”Höga förväntningar”

– Förväntningarna är höga, och det beror inte minst på att jämförelsetalen, det vill säga mot första kvartalet 2020, blir förhållandevis lätta. Apple var ju ett av de första företagen som tidigt 2020 meddelade pandemins negativa påverkan på både produktion och försäljning. Det blir också intressant att se hur det går för kringtjänsterna, som App Store, Apple Music, Apple Pay med flera. De blir allt mer viktiga för Apple, och jag tror att marknaden vill se en fortsatt stark tillväxt här.

Även Tesla, som alltså rapporterar under måndagskvällen, blir intressant, anser Frida Bratt, som ser den oerhört stora uppgången under 2020, 740 procent, som skäl till att aktien på sistone tappat. Just nu är den stora frågan lönsamheten.

– Tesla är en aktie byggd på förhoppningar om en helt ny bilbransch där Tesla ligger i absolut framkant. Men trots bolagets fördelar gentemot konkurrenterna i den stora omställning som hela branschen genomgår så bör man som sparare ändå fråga sig om det är rimligt att Teslas börsvärde under 2020 ökade motsvarande ett helt Berkshire Hathaway, säger Frida Bratt.

”Kraftig annonsåterhämtning”

Andra intressanta rapporter lämnas av andra kända bolag, som Alphabet, Amazon, Microsoft och Facebook.

– Vad gäller Facebook så väntar sig marknaden en kraftig återhämtning för annonsförsäljningen, som ju fick sig en törn tidigt i pandemin, och detsamma gäller Alphabet, säger Frida Bratt och tillägger att hon ofta får frågan om inte tech-jättarnas vinsttillväxt förra året inte bara var tillfällig, som en konsekvens i pandemin.

Ett exempel är Netflix, som fick en kraftig skjuts uppåt då användartillväxten steg för att sedan falla tillbaka.

– Men vi ser hur flera av jättarna jobbar på att bygga sin verksamhet på flera ben, och då framför allt ben där tillväxten kan bli bestående efter pandemin. Jag tänker exempelvis på både Microsofts och Amazons molntjänster, säger Frida Bratt.

Chatt
Hernhag: Fem bästa aktierna inom hälsovård och bioteknik...och så tror han om börsen framöver
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Elbolag: Risk för högt elpris i sommar"Utesluter inte dubbelt spotpris i Malmö"
Foto: Gorm Kallestad/TT
Analys
SEB: Svårt att inte bli imponerad av BiliaHöjer riktkursen och upprepar köprekommendation
Foto: istockphoto
Analys
MS: Nokias förbättringar går fortare än väntatHöjer rekommendation och riktkurs
7/5
Trading Direkt: Om Julanders investmentbolag till börsen
Analyser
Här är fredagens köprekar
Aktie
Selin har gått in i Electrolux ProH&M familjen halverade innehavet
Foto: Copyright (c) 2019 ShutterstockProfessional/Shutterstock. No use without permission.
USA
Spänd väntan på amerikanska jobbsiffror"Allt under en miljon jobb vore en besvikelse"
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Aktie
Norwegians kapitalanskaffning övertecknad
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Mäklarstatistik: Villapriserna fortsatte uppåtMen bostadsrättsprisena oförändrade i april
Aktieportföljen
Fortsatt starkt i portföljens defensiva innehav
Aktie
Clas Ohlsons försäljning sjönk mer än väntat
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Boozt prickade förväntningarna
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Väntad förlust för Storytel
Rapport
Ökad vinst för Scandi Standard
Notering
Julander tar Linc till börsen
Rapport
Mekonomen förbättrade resultatet
Börsen
Uppåt på Asiens börser
Foto: AP/TT
Wall Street
Spurt gav plusstängning i New York
Foto: Copyright (c) 2018 Aritra Deb/Shutterstock. No use without permission.
Aktier
Norska daytrayders flockas kring svenska aktierFem av de tio mest handlade är svenska värdepapper
Resor
Ryanair öppnar 21 linjer från ArlandaBörjar konkurrera med SAS även på inrikesmarknaden
Krönika
Lindberg: Svenskbörsen i topp när eufori bryter utMen Fed avgör framtiden
Aktie
Blecher: Ett bortglömt fastighetsbolagHandlas med rejäl rabatt
Foto: Shutterstock
Råvaror
Koppar den "nya oljan"Lågt utbud lyfter priset till rekordnivåer