Rapporterna Nu är det dags för rapportperiodens höjdpunkt. Denna vecka rapporterar Faang-bolagen i USA, och dessutom en mängd andra tech-bolag, totalt en tredjedel av aktierna i indexet S&P 500. Och det tjuvstartar redan i kväll då Tesla inleder strax efter börsstängningen i New York. Techjättarnas rapporter har potential att påverka börshumöret generellt även i Sverige, fast Stockholmsbörsen är vinnare senaste månaderna på främst cykliska bolag, menar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Tesla är ett nytillskott på S&P 500, och förväntas rapportera ett mycket starkt kvartal, som vida överstiger analytikernas förväntningar. Starka rapporter från Faang-bolagen och övriga tech-bolag sätter sannolikt igång en ny stark våg på New York-börserna, och därmed sannolikt även på världens övriga börser. När det gäller Tesla så har bolaget redan kommunicerat att första kvartalet väsentligen överskrider förväntningarna, rapporterar CNN.

Frida Bratt konstaterar att det är ”giganternas” rapportvecka, då bolag som Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet och Facebook tillsammans står för 16,9 procent av S&P 500.

”Paus i tech-frossan”

– Men, det är faktiskt en liten nedgång från 17,4 procent i oktober. Det är ju så att några av tech-jättarna har tagit en liten paus i och med den tech-frossa vi sett och rotationen mot cykliskt. Främst är det Apple och Amazon som släpat efter börsen år, vilket främst beror på att dessa gått så bra tidigare. Även Tesla, som ju rapporterar redan idag, har släpat efter börsen, säger hon.

Tech-jättarnas rapporter har potential att påverka börshumöret generellt också i Sverige, även om Stockholmsbörsen är vinnare senaste månaderna på främst cykliska bolag, menar Frida Bratt.

– Många svenska sparare håller stenkoll på tech-rapporterna, särskilt Apples och Teslas, som väl får räknas in här. Nordnets kunder har generellt sett dippar i tech-jättarna som köplägen. Sedan årsskiftet har antal ägare i Apple via Nordnets plattform ökat med 31 procent. Motsvarande siffra för Tesla är 28 procent. Även i Microsoft ser vi en ökning bara sedan årsskiftet på 14 procent, säger hon.

Intresset från spararna är mycket stort, och därför blir inte minst Apples rapport ”högintressant”.

”Höga förväntningar”

– Förväntningarna är höga, och det beror inte minst på att jämförelsetalen, det vill säga mot första kvartalet 2020, blir förhållandevis lätta. Apple var ju ett av de första företagen som tidigt 2020 meddelade pandemins negativa påverkan på både produktion och försäljning. Det blir också intressant att se hur det går för kringtjänsterna, som App Store, Apple Music, Apple Pay med flera. De blir allt mer viktiga för Apple, och jag tror att marknaden vill se en fortsatt stark tillväxt här.

Även Tesla, som alltså rapporterar under måndagskvällen, blir intressant, anser Frida Bratt, som ser den oerhört stora uppgången under 2020, 740 procent, som skäl till att aktien på sistone tappat. Just nu är den stora frågan lönsamheten.

– Tesla är en aktie byggd på förhoppningar om en helt ny bilbransch där Tesla ligger i absolut framkant. Men trots bolagets fördelar gentemot konkurrenterna i den stora omställning som hela branschen genomgår så bör man som sparare ändå fråga sig om det är rimligt att Teslas börsvärde under 2020 ökade motsvarande ett helt Berkshire Hathaway, säger Frida Bratt.

”Kraftig annonsåterhämtning”

Andra intressanta rapporter lämnas av andra kända bolag, som Alphabet, Amazon, Microsoft och Facebook.

– Vad gäller Facebook så väntar sig marknaden en kraftig återhämtning för annonsförsäljningen, som ju fick sig en törn tidigt i pandemin, och detsamma gäller Alphabet, säger Frida Bratt och tillägger att hon ofta får frågan om inte tech-jättarnas vinsttillväxt förra året inte bara var tillfällig, som en konsekvens i pandemin.

Ett exempel är Netflix, som fick en kraftig skjuts uppåt då användartillväxten steg för att sedan falla tillbaka.

– Men vi ser hur flera av jättarna jobbar på att bygga sin verksamhet på flera ben, och då framför allt ben där tillväxten kan bli bestående efter pandemin. Jag tänker exempelvis på både Microsofts och Amazons molntjänster, säger Frida Bratt.

Foto: Shutterstock
Aktier
Här är analytikernas aktiefavoriter i sommar
Aktier
Veckans mest blankade aktier
Aktier
Spararna återvänder till folkaktiernaInvestor månadens mest köpta aktie
Foto: AP/TT
Wall street
Mindre nedgångar i New York
Stockholmsbörsen
Nedåt på börsen...men lätt vändning uppåt på eftermiddagen
Analyser
Nokias rapport rosas av UBS, Kepler och Nordea
Portföljen
Snabb revansch för portföljen
30/7
Trading Direkt med dagens börsnyheter och teknisk analys
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Copyright (c) 2018 nyker/Shutterstock. No use without permission.
Asien
Nya börsfall i Asien
Fonder
Sverigefonder i topp i juliPrivatspararna säljer ut sina Kinafonder
Aktier
Kapitalförvaltaren: Aktier att köpa just nu”Fortsatt bekväm med att äga aktier”
Analys
Investmentbank sänker Oncopeptides riktkurs med 75 procent
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Securitas slog förväntningarna
Foto: Shutterstock
Rapport
Något under förväntan för Millicom
Konjunk
KI:s barometerindikator: Högsta värdet hittills
Foto: istockphoto
Rapport
Nokia krossar analytikernas förväntningarDubblar resultatet jämfört med estimaten
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Foto: Shutterstock
Sektor
Förvaltaren om Kina: Återgång till klassisk socialism"Bolagsägare skänker bort börsposter för att slippa granskning"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Något bättre än väntat för Astra ZenecaProduktförsäljningen ökade 33 procent
Foto: istockphoto
Rapport
Klart bättre än väntat från Lundin Mining
USA
USA: Senaten enad om det stora infrastrukturpaketet
Räntan
Fed lämnar räntan oförändradÄndrar inte heller obligationsköpen
Köptips
AFV: En aktie att köpa
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Kraftigt fall för bopriserna i Stockholm"Temporär sättning"