Spara Ett ökat försiktighetssparande, en ny syn på risk och en bättre förståelse för att ISK inte är en optimal sparform när marknaden går ner. Det är några av de saker som kan komma ut av coronakrisen, menar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

För det första tror Frida Bratt att svenskarna kommer att hålla hårt i plånboken och spara i stället för att konsumera.

– Till nationalekonomers och politikers förtret lär vårt så kallade försiktighetssparande komma att öka. Det vill säga fler – de som har möjlighet – kommer på grund av oron för sämre tider hålla hårdare i plånboken, minska konsumtionen och istället lägga pengarna på en buffert, säger hon.

Hos Nordnet har man redan märkt av en ökad medvetenhet och ett större fokus på privatekonomin.

– I turbulensen, och särskilt under nedgången, lockades många också att starta ett sparande i aktier eller aktiefonder, vilket vi såg på kundinflödet hos Nordnet. Men det kan förstås förändras på sikt. En motverkande faktor till ökat sparande på lite längre sikt är stigande arbetslöshet, som gör att färre helt enkelt har möjlighet att spara, säger Frida Bratt.

För det andra spår Frida Bratt att svenskarnas amorteringskultur kommer att ändras i och med att det nu är möjligt att slippa amortering på grund av krisen.

– När nu FI har klargjort att banker får medge amorteringsfrihet kan amorteringens framfart bromsas in. Delvis kan det vara nödvändigt, om vi får en hög arbetslöshet där hushåll har svårt att få ihop kalkylen, och där bostadspriserna annars riskerar att falla än mer. Dessutom möjliggör amorteringsfrihet att pengar kan läggas på att bygga upp eller stärka en buffert på sparkonto, och en sådan är viktig att ha, säger hon.

Men att sluta amortera bara för att det är möjligt kan vara en dålig idé, enligt Bratt

– Amortering är trots allt ett sparande som minskar sårbarheten om bostadspriserna skulle falla.

En tredje sak som kan komma att förändras är synen på risk. Efter att krisen slagit till på bred front har centralbanker ryckt ut med räntesänkningar och stödköp av statspapper, företagsobligationer och bostadsobligationer.

– Kommer vi i framtiden räkna med att centralbanker och regeringen alltid kommer att rycka in, och kommer det att påverka vårt risktagande? Det är inte omöjligt, säger Bratt.

Bratt säger också att många sparare nu lärt sig den hårda vägen att det inte finns någon avkastning som är helt riskfri. Hon tänker bland annat på företagsobligationer som gick bra under 2019, och det var tydligt att många såg fonderna som ett slags alternativ till sparkontot.

– Men det går helt enkelt inte att få avkastning utan att ta risk. Och risken fanns där, vilket problemen för företagsobligationsfonderna under turbulensen tydligt visade. Många innehöll illikvida papper som var svår att sälja. Och det här i fonder som fått ett lågt riskmått på den skala som används i fondfaktabladen, informationen till spararen. Det finns ingen gratis – eller riskfri – lunch, vilket turbulensen visat med all önskvärd tydlighet, säger Bratt.

Bratt tror också att många sparare kommer att se mer nyktert på investeringssparkonton (ISK) som har tydliga nackdelar i en fallande marknad. I princip har vi haft en uppåtgående börs sedan ISK infördes 2012 men vid kraschen i mars var det många som fick se kapitalet krympa rejält. Men skatten ska ändå betalas.

– Hur skattegynnad kan ISK egentligen anses vara om börsen går dåligt? Då får sparare skatta på avkastning de inte fått, eftersom schablonskatten tas ut på hela kapitalet, säger hon.

Samtidigt menar hon att fördelarna med ett schablonbeskattat sparande inte ska underskattas då det underlättat för spararna och minskat krånglet.

– Problemet är snarare att det är politiker som har förutsatt att börsen alltid kommer att gå bra och att räntorna alltid kommer att vara låga, när de har höjt skatten på ISK (och kapitalförsäkring) i två omgångar, säger Frida Bratt.

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Börsen
Stängning marginellt upp
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt i New York
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Fonder
Bästa fondbolagen enligt Morningstars nya betygssystem