Vinstvarningar I går vinstvarnade Husqvarna och i morse flaggade Traton, där bland annat Scania ingår, för försäljningstapp på grund av komponentbrist. Nordnets sparekonom Frida Bratt tror att detta bara är början och att vi kommer att få se fler vinstvarningar inför rapportperioden.

− Jag tror vi bör vänta oss fler vinstvarningar. Komponentbristen har varit verklighet under lång tid, frågan har snarare varit hur länge problemen kvarstår och om de intensifieras under kommande kvartal. Så verkar det dessvärre bli, säger hon.

Vilka bolag som har störst problem med komponentbristen är dock svårt att veta, menar Bratt.

− I förra rapportperioden kunde vi se att hanteringen hittills varit rätt olika, beroende på hur väl bolaget kunnat förutse den. Ett annat problem är priser på råvaror och frakt som stuckit iväg ordentligt, vilket lär pressa marginalerna i flera bolag. Här blir det intressant att se hur väl man lyckats föra över dessa högre kostnader vidare till kund, säger hon.

Men det är inte bara komponentbristen kom kan tvinga fram vinstvarningar. En annan faktor som kan ställa till det är Kina.

− Kina är en viktig exportmarknad för flera av våra största verkstadsbolag, så som Atlas Copco, SKF, Alfa Laval etc. I Kina finns en oro för tillväxten i ekonomin, inte bara som en följd av de Evergrandeproblem som nu är i ropet, utan exempelvis också spridningen av deltaviruset och nedstängningar till följd av det, säger Frida Bratt.

Hon påpekar också att många bolag utvecklats extremt väl på börsen det senaste året.

− Med en så hög ribba blir ju också fallhöjden högre. Å andra sidan kan ju det här handla om problem och flaskhalsar som marknaden skulle kunna bortse ifrån, om man tolkar dem som kortsiktiga. Men om man gör det eller inte, det återstår att se när rapporterna anländer, säger Frida Bratt.