Placera Under semestern tänker många på att byta jobb, få mer ledighet, eller att lyckas med att skaffa "passiva" intäkter som överstiger månadens utgifter. Frida Bratt, Nordnets sparekonom, talar i sitt senaste inlägg på Nordnetbloggen om hur man kan gå tillväga för att lyckas med mångas dröm om att kunna leva på passiva inkomster. Denna trend har fått en egen akronym, FIRE, som står för finansiellt oberoende och tidig pension, Financial Independence Retire Early.

Ekonomisk frihet drömmer allt fler om, enligt Frida Bratt. Eller, om det inte är möjligt att nå hela vägen fram, åtminstone att kunna jobba mindre eller välja vad man vill arbeta med.

”Enklare uttryckt handlar det om att få de passiva inkomsterna att överstiga utgifterna, säger Frida Bratt.

Hon har sammanställt några tips till den som är sugen på att veta mer om så kallat FIRE-sparande, och hur man kan göra det framgångsrikt.

Leva annorlunda

”Tänka efter före är viktigt för att starten ska bli bra. Att spara nu för att spendera senare kräver en del”, säger hon.

Ett alternativ är att du för att kunna bli ”ekonomiskt fri” lever annorlunda än tidigare, med en rejält bantad ekonomi och små utgifter.

”Det är ekonomisk frihet för en del, men inte för alla, så först måste man bestämma sig för vad ekonomisk frihet betyder för sin egen del”, säger Frida Bratt.

Börja räkna

Efter denna start gäller det att börja räkna. Hur mycket behöver egentligen sparas ihop? Den så kallade 4-procentsregeln kan vara en utgångspunkt, det vill säga om du kan leva på 4 procent av ditt förvaltade kapital , kommer du att kunna leva på kapitalets avkastning, år efter år.

Detta antagande bygger på att avkastningen är minst 4 procent varje år, om det placeras på börsen. Du nallar alltså inte av kapitalet, utan lever endast på avkastningen. För att nå en avkastning på 4 procent som ger 200.000 kr att leva på måste du få ihop 5 miljoner kr.

– Det behövs en tydlig strategi för att lyckas. Många satsar på stabila utdelningsaktier, där utdelningen återinvesteras år efter år. Helt enkelt för att det möjliggör en något större passivitet än om du satsar på tillväxtaktier, som kräver ett större engagemang från dig som placerare. Många vill gärna kalla utdelningsportföljen för “pengamaskin”, och jag säger inte emot, säger Frida Bratt.

Delmål och inspiration

Hon tror att det är klokt att dessutom arbeta med ”delmål”,  för den som vill se till att motivationen finns där hela vägen fram till målet. Inspiration är viktig för att kunna hålla ut. På sociala medier finns många som delar med sig av sin egen ”resa” med ett FIRE-mål.

– Ta dock det du ser och läser med en liten nypa salt, särskilt om det handlar om anonyma konton. Använd twitter, instagram och bloggar som inspiration och motivationshöjare – som sådana funkar de mycket bra – men inte mer.

Utgifterna är viktiga, och för att de ska kunna hållas nere behöver man vara beredd på en ny livsstil, som det med nödvändighet blir fråga om när du ska leva för mindre pengar.

Slutligen, börsen som gått bra i många år nu, är inte minst viktig. Du måste vara medveten om att FIRE-sparandet blir svårare framåt än det hittills varit.

– Framför allt är det viktigt att hålla huvudet kallt och behålla det långsiktiga perspektivet när börsen darrar, säger Frida Bratt.