Rapporter Onsdagsmorgonen bjöd på inte mindre än tre storbanksrapporter. Utfallet var blandat men Nordnets sparekonom Frida Bratt är säker: SEB är stjärnan i sektorn.

SEB levererade en rapport där resultat, räntenetto och provisionsnetto var högre än vad analytikerna hade förutspått. Rörelseresultatet landade på 5 864 miljoner kr i det tredje kvartalet. Det kan jämföras med förväntade 5 814 miljoner kr, enligt Infront Datas sammanställning av 15 analytikers prognoser inför rapporten.

SEB:s räntenetto steg till 5 983 miljoner kr, jämfört med 5 692 miljoner kr kvartalet före. Infront Datas snittestimat pekade mot ett räntenetto om 5 790 miljoner kr.

– SEB framstår allt mer som stjärnan i sektorn, trots att man faktiskt också bör oroa sig för sanktioner från penningtvättsutredningar. Finansinspektionen utreder ju även SEB. Men vi ser att SEB ändå fortsätter att leverera i underliggande verksamhet, med ett resultat ungefär i linje med förväntan på de viktiga områdena, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

När det gäller Handelsbanken redovisar banken ett resultat klart lägre än väntat, 4 641 miljoner kr mot förväntade 5 258 miljoner. Bland annat tyngs det av omstruktureringskostnader. Banken ska nu avveckla verksamhet i Tyskland och Asien och på så sätt minska kostnaderna med 1,5 miljarder kr.

– Jag tror det kommer anses positivt att Handelsbanken äntligen tar tag i problemet med höga kostnader. Man har tampats med höga kostnader länge och fått kritik för det, och det beror förstås till stor del på att man valt att behålla sitt utbredda kontorsnät samtidigt som man också vill ha ett bra digitalt erbjudande, säger Frida Bratt och fortsätter:

– Generellt uppskattar börsen minskade kostnader och åtgärder som leder till besparingar, och det här lär inte bli något undantag. Jag tror marknaden kommer se positivt på att vd Carina Åkerström gör detta.

Morgonens svagaste bankrapport är dock Swedbanks. Resultatet hamnade på 5 841 miljoner kr mot förväntade 6 031 miljoner kr. Kvartalet tyngs av högre kostnader i form av engångskostnader samt kostnader för  att hantera pågående myndighetsutredningarna och vidta åtgärder för att stärka upp processer i arbetet mot penningtvätt.

– Jens Henrikssons första rapport som vd visar ett pressat Swedbank. Höga kostnader har länge varit ett tema för hela sektorn, till följd av minusräntan och kostnader för den digitala omställningen. Det ser vi också här, men kostnaderna drar också iväg till följd av åtgärder kopplade till penningtvättsanklagelserna. Det är förstås en nödvändighet att man nu gör allt för att komma till rätta med problemen, säger Frida Bratt.

Hon tror att kostnadsökningarna kommer att tas emot negativt av marknaden samtidigt som banken dessutom pressas av ökad konkurrens. I rapporten säger banken att man nu känner pressen ”inom alla produktområden”.

– Ökad konkurrens är bra nyheter för konsumenterna, men sämre för aktieägarna förstås. Aktien har gått riktigt dåligt på börsen i år, minus 27 procent, och jag tror inte att den här rapporten ger anledning för marknaden att handla upp aktien idag.

Aktietips
Carnegie: Omsorgsbolaget har uppsida på över 60 procent
Rapport
Ökad vinst för Ferronordic
Foto: istockphoto
Asien
Asienbörserna åt olika håll
Bud
Kommitté: Säg nej till budet på Hembla
Foto: AP/TT
Wall Street
Något nedåt på Wall Street
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
PA-skolan
Bli ett riktigt aktieproffs i PA-skolans fördjupningskurs
Foto: Nicolas Economou/Zuma Press/TT
Aktier
Här är förvaltarnas aktiefavoriterElva aktietips från sju förvaltare på Carnegie Fonder
Årets Fond
Hjälp oss utse "Läsarnas favorit" i Årets Fond
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet: Allt ljus på tillväxtländernaBehåller undervikt för USA
Analys
SHB spår sänkt utdelning för Swedbank efter penningtvättshärvanSer klart lägre utdelning än konsensus
Aktie
Uppgifter: Volvo överväger slopa extrautdelning
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Pareto: Robotklipparen driver Husqvarnas tillväxt
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
SHB: Konjunkturen avgör bopriserna"Bostadsbyggandet håller tillbaka priserna"
Bostad
SBAB: Boprisutvecklingen avstannar nästa år
Foto: Mark Schiefelbein/AP
Kina
Amundi: Allt mörkare utsikter för kinesisk ekonomi"Långsammaste tillväxttakten sedan 90-talet"
Aktieråd
Fyra färska aktierådTvå köptips - och två aktier du kan strunta i
Sektor
Cannabisaktier – bubblan som brastKursras och minskat intresse bland spararna
Bolån
Här är bankerna som höjt bundna boräntorna
Foto: Shutterstock
Aktie
Investmentbanken: Upprepar övervikt för Swedbank"Värderingen speglar redan riskerna"
Finans
Riksbanken: Riskerna för den finansiella stabiliteten har ökatProblem på bostadsmarknaden kräver politiska lösningar
Aktie
Han blir ny vd för Norwegian
Foto: istockphoto
Pension
Här är yrkena som ger mest i pension
Analys
Analytiker: Swedbanks penningtvättsproblem inte helt diskonteradeSänker till sälj