Rapporter Onsdagsmorgonen bjöd på inte mindre än tre storbanksrapporter. Utfallet var blandat men Nordnets sparekonom Frida Bratt är säker: SEB är stjärnan i sektorn.

SEB levererade en rapport där resultat, räntenetto och provisionsnetto var högre än vad analytikerna hade förutspått. Rörelseresultatet landade på 5 864 miljoner kr i det tredje kvartalet. Det kan jämföras med förväntade 5 814 miljoner kr, enligt Infront Datas sammanställning av 15 analytikers prognoser inför rapporten.

SEB:s räntenetto steg till 5 983 miljoner kr, jämfört med 5 692 miljoner kr kvartalet före. Infront Datas snittestimat pekade mot ett räntenetto om 5 790 miljoner kr.

– SEB framstår allt mer som stjärnan i sektorn, trots att man faktiskt också bör oroa sig för sanktioner från penningtvättsutredningar. Finansinspektionen utreder ju även SEB. Men vi ser att SEB ändå fortsätter att leverera i underliggande verksamhet, med ett resultat ungefär i linje med förväntan på de viktiga områdena, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

När det gäller Handelsbanken redovisar banken ett resultat klart lägre än väntat, 4 641 miljoner kr mot förväntade 5 258 miljoner. Bland annat tyngs det av omstruktureringskostnader. Banken ska nu avveckla verksamhet i Tyskland och Asien och på så sätt minska kostnaderna med 1,5 miljarder kr.

– Jag tror det kommer anses positivt att Handelsbanken äntligen tar tag i problemet med höga kostnader. Man har tampats med höga kostnader länge och fått kritik för det, och det beror förstås till stor del på att man valt att behålla sitt utbredda kontorsnät samtidigt som man också vill ha ett bra digitalt erbjudande, säger Frida Bratt och fortsätter:

– Generellt uppskattar börsen minskade kostnader och åtgärder som leder till besparingar, och det här lär inte bli något undantag. Jag tror marknaden kommer se positivt på att vd Carina Åkerström gör detta.

Morgonens svagaste bankrapport är dock Swedbanks. Resultatet hamnade på 5 841 miljoner kr mot förväntade 6 031 miljoner kr. Kvartalet tyngs av högre kostnader i form av engångskostnader samt kostnader för  att hantera pågående myndighetsutredningarna och vidta åtgärder för att stärka upp processer i arbetet mot penningtvätt.

– Jens Henrikssons första rapport som vd visar ett pressat Swedbank. Höga kostnader har länge varit ett tema för hela sektorn, till följd av minusräntan och kostnader för den digitala omställningen. Det ser vi också här, men kostnaderna drar också iväg till följd av åtgärder kopplade till penningtvättsanklagelserna. Det är förstås en nödvändighet att man nu gör allt för att komma till rätta med problemen, säger Frida Bratt.

Hon tror att kostnadsökningarna kommer att tas emot negativt av marknaden samtidigt som banken dessutom pressas av ökad konkurrens. I rapporten säger banken att man nu känner pressen ”inom alla produktområden”.

– Ökad konkurrens är bra nyheter för konsumenterna, men sämre för aktieägarna förstås. Aktien har gått riktigt dåligt på börsen i år, minus 27 procent, och jag tror inte att den här rapporten ger anledning för marknaden att handla upp aktien idag.

Foto: AP/TT
Wall Street
Vaccinnyhet lyfte Wall StreetTurismaktier gick upp 15 procent
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Foto: Henrik Montgomery/TT
Börsen
Stark börsdag för Astra Zeneca
Bostad
Så renvoverar du smart
Rapportanalys
Sparekonom inte imponerad av storbankerna"Inget att hurra för"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Små kreditförluster för Handelsbanken
Rapporter
Bättre resultat än väntat för SEBPandemin har haft liten påverkan på resultatet
Analyser
Aktieanalyser: Köp JM och ABB
Näthandel
Näthandeln slår rekord
Asien
Uppåt på Tokyobörsen
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden