Företagsobligationsfonder Att vissa fondbolag återupptar handeln med företagsobligationsfonder medan andra, som Spiltan Fonder,  fortfarande har handelsstopp är märkligt. Det menar Nordnets sparekonom Frida Brattt

Många fondsparare har under de senaste dagarna upplevt något de troligtvis inte varit beredda på – deras besparingar är inlåsta och går inte att ta ut från vissa fonder.

Turbulensen som rått på börsen till följd av coronavirusutbrottet har även skakat om företagsobligationsmarknaden rejält och vissa fonder med exponering mot just företagsobligationsmarknaden har stängt ned sin handel.

Det rör sig om stora fondförvaltare med tusentals sparare såsom bland annat Spiltan, SEB, Carnegie och Lannebo som meddelat att de stängt handeln. Samtliga var eniga om att läget på företagsobligationsmarknaden medfört svårigheter att prissätta underliggande tillgångar på ett korrekt sätt, vilket riskerar att drabba de kvarvarande fondägarna negativt om fondbolagen tvingas sälja tillgångar för att frigöra kapital för att möta utflöden.

Eniga var de även om att den stoppade handeln skulle pågå under en så kort tid som möjligt – och endast så länge det var absolut nödvändigt. Men här skiljer sig aktörernas agerande åt. Vissa fondförvaltare valde att återuppta handeln igen samma dag som de tidigare stängde, medan andra öppnat upp under måndagen och tisdagen. Av de tidigare nämnda fondförvaltarna har samtliga öppnat handeln igen förutom Spiltan Fonder.

Hur kommer det sig att fondbolagen agerat så pass annorlunda, att vissa fortsatt håller stängt medan andra har öppnat för handel igen? Fonder Direkt har frågat Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, som svarade:

”Det är en bra fråga och förstås något man minst sagt ställer sig undrande till. Men uppenbart gör man olika tolkning av vilka möjligheter man har att bemöta skyldigheten att behandla alla andelsägare lika. Den tolkning man skulle kunna göra är ju att det inte är att behandla alla andelsägare lika att sälja av innehav till skambud eller bara sälja av likvida innehav för att möta utflöden, så att andelsägare som är kvar i fonden sitter kvar med illikvida innehav det inte finns några köpare till.”

Hon påpekar även att hon tycker det är extremt allvarligt att sparare sitter fast i fonder, då det exempelvis skulle kunna vara så att sparare som hade tänkt gå ut fonden och in på börsen missar en uppgång.

”Men därmed inte sagt att de fonder som stänger gör fel. Man får fundera på vad alternativet vore, och hur vissa andelsägare då skulle kunna drabbas illa på bekostnad av andra i den här marknaden. Men att fondbolagen gör så olika bedömningar av läget är märkligt”, säger Frida Bratt till Fonder Direkt.

För att företagsobligationsmarknaden ska bli mer likvid och inte lika riskfylld att investera i tror sparekonomen att det krävs att marknaden lugnar ned sig, vilket många tror kan bli fallet genom Riksbankens stödköp.

”Vi får hoppas att det ger effekt. Men sedan, när dammet lagt sig och vi tittar tillbaka på detta, så tycker jag man bör ta sig en funderare på hur den svenska företagsobligationsmarknaden verkligen har fungerat i det här läget. En marknad måste fungera bättre än så här om privatsparare ska tas in i den som investerare i hög utsträckning. I USA har man också haft stora problem på high yield-marknaden, men mig veterligen har det åtminstone gått att handla där”, resonerar Frida Bratt.

Samtidigt tycker hon att man måste fundera på informationen om bland annat risker till sparare.

”Jag tror att jakten på avkastning i en nollräntevärld har gjort att många som egentligen kanske sökt ett räntesparande hamnat i företagsobligationer.

Hon anser inte heller att Morningstars riskklassificering är anpassad för företagsobligationsfonder, eftersom den utgår från fondens standardavvikelse. Illikvida papper som inte prissätts regelbundet kommer då inte till uttryck i det måttet.

”Det blir missvisande. Och generellt tycker jag fonder som kallar sig ‘företagsobligationsfond’ eller rentav ‘likviditetsfond’ kan bli ännu tydligare med att redovisa hur stor andel high yield-obligationer man har”, tillägger sparekonomen.

Chatt
Hernhag: Fem köpvärda preffar efter rasetTre bolag med säkra utdelningar
Fonder
Över 26 000 premiepensionskonton låsta – mitt under börsturbulensenOväntad följdeffekt av Spiltanstoppet
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter rekordveckaÄndå 15 procent högre på en vecka
Pandemin
Representanthuset har nu godkänt stödpaketetBara Trumps godkännande återstår
Börsen
Sur fredag på StockholmsbörsenUtdelningarna fortsätter att ställas in
Aktie
Eniro illa uteMåste upprätta kontrollbalansräkning
Sektor
ABG: Svenska livsmedelsjättarna säker hamn i pandeminHöjer både Ica och Axfood
Foto: istockphoto
Oljepriset
Oljan: Opecländer ber om nåd från priskrig
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Berenberg sänker H&M:s vinstestimat med 100 procentRäknar med nollresultat
Pandemin
Regeringen begränsar sammankomster till 50 personer
Aktier
Här är aktierna som stigit mer än 25 procent i veckan
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analys
SHB: Ericsson nästan immunt mot coronanedgång
Bank
Bankfederationen: Banker bör inte betala ut utdelning för 2019
27/3
Trading Direkt: Privatsparare köper aktier, dumpar fonder
Foto: istockphoto
Analys
SEB: Köpläge i förvärvsaktivt bolag efter kurstapp
Analyser
Flera nya köprekar bland fredagens analyser
Guld
Privatsparare rusar till guld
Pandemin
Riksbanken: Pandemin har påverkat storföretagen kraftigt
Analys
Nordea: Ica gynnas av coronaepidemin
Pandemin
Javeus: Detta krävs för att uppgångarna ska fortsättaBlir detta historiens kortaste björnmarknad?
Pandemin
Danske spår BNP-nedgång på 5 procentInflationen sjunker till noll
Foto: Shutterstock
Aktie
Sinch i miljardaffär
Aktier
Blechers aktiefavoriter i pandemins spår
Pandemin
Mnuchin: Arbetslöshetssiffrorna inte relevanta just nu
Foto: Shutterstock
Fonder
Spiltanstoppet tvingar fler fonder att stängaAvanza och Lysa drabbas också