Spara I turbulenta tider kan det locka att ha både räntefonder och kontanter i sin portfölj. Men att ha dessa på ett investeringssparkonto kan bli en riktigt usel affär, menar Nordnets sparekonom Frida Bratt. Hon påpekar också att hela konceptet med ISK närmast förutsätter stigande börs och låga räntor vilket inte är en självklarhet i sämre tider.

Du som sparar via ett investeringssparkonto slipper skatta för vinster vid försäljningar av värdepapper. Men du får inte göra några avdrag vid förluster.

I stället betalar du en schablonskatt baserat på statslåneräntan och ditt kapitalunderlag, det vill säga genomsnittet av värdet på ditt konto i början av varje kvartal samt de insättningar du gör under året. I år är skatten 0,375 procent av kapitalunderlaget.

Men att betala skatt på kapitalet oavsett om det ger positiv eller negativ avkastning är inte alltid en bra affär. Det är till exempel inte någon bra idé att ha en massa kontanter på kontot.

– Att låta pengarna ligga och skräpa som kontanter på ISK innebär att du i år får skatta 0,375 procent på pengar du inte får någon avkastning på. Det ges ingen ränta på kontanta medel i ISK, så därför blir kontanter en ren förlustaffär, säger Frida Bratt.

Om du inte tänker köpa aktier eller fonder inom en snar framtid bör du ta ut pengarna, tycker Frida Bratt.

– Har du sålt av värdepapper och ligger med en stor summa i kontanter är det bättre att placera pengarna på ett sparkonto där du får lite ränta. Vill du gå in i fonder eller aktier igen så sätter du bara över pengarna i ISK:n igen, säger hon.

Men det är inte bara kontanter som är oförmånliga i ISK. Många räntefonder, framförallt korta, ger så pass liten avkastning att det inte lönar sig att ha dem på investeringssparkontot i förhållande till den skatt som du betalar.

– En hel del sparare viktade om från aktier till räntefonder vid raset, kanske som en följd av att man insåg att man ska ha pengarna inom något eller några. Men man ska vara medveten om att räntefonder, korta räntefonder som vi talar om här eftersom det är den minst riskfyllda räntefondstypen, idag inte passar särskilt bra på ISK, säger Frida Bratt.

– Är korträntefonden endast en tillfällig parkering tycker jag inte att du behöver ta hänsyn till att ISK inte är förmånligt för räntesparande.  Men om du däremot sparar under en väldigt lång tid i korträntefonder som ger låg avkastning så är det läge att fundera på om du verkligen valt rätt plattform för just detta sparande, säger Frida Bratt.

Bratt varnar också för att ISK faktiskt kan bli en riktigt usel affär generellt i ett läge då börsen går sämre. Skulle dessutom räntorna börja stiga blir ISK än mindre attraktivt.

– Trots den snabba rekylen i april står Stockholmsbörsen på -12 procent sedan årsskiftet. Var börsen tar vägen resten av året vet vi inte, men står vi på minus vid årets slut kommer många att få betala skatt på avkastning de inte fått. Det vill säga att skatten på ISK tas ut på hela kapitalet, även om det rentav fallit i värde, säger Frida Bratt.

Det är förvisso ingen nyhet att schablonbeskattat sparande inte är någon höjdare vid nedgångar. Men Bratt är kritisk till politikerna som de senaste åren höjt skatten i två omgångar.

– En motivering som användes för att höja skatten var att (statslåne-)räntan är låg. Det kan hända att den fortsätter vara det, det är troligt till och med, men det finns ändå en liten risk att finanspolitiska åtgärder så skulle det kunna leda till statsfinansiella utmaningar på kort sikt. Det skulle i ett värsta scenario kunna få räntorna att stiga. Risken är låg men den finns.  Vad händer då med statslåneräntan som i sin tur styr skatten på ISK, frågar sig Frida Bratt och avslutar:

– Politikernas skattehöjningar på ISK har helt utgått från att börsen för alltid ska gå bra och att räntorna för alltid ska vara låga.