Frida Bratt, Nordnets sparekonom.

Fonder Är det dags för hedgefondernas revansch nu? Det anar Nordnets sparekonom Frida Bratt i ett inlägg på Nordnetbloggen. Efter några rejält hårda år för fondkategorin när aktiemarknaden varit i topp, har läget nu blivit annorlunda.

Själva idén med hedgefonder är att de ska klara av att stå emot ett fall, och det är precis vad en del av hedgefonderna klarat av i år, kommenterar Frida Bratt.

”Tittar man på NHX Composite index, som är HedgeNordics bredaste index så har det fallit med 6 procent. Det är åtminstone bättre än vad den usla Stockholmsbörsen presterat i år (OMXSPI: -28 procent). Indexet NHX Sweden är ned med beskedliga -4 procent i år”, skriver hon på bloggen.

”Snittavkastning på 12 procent”

Hon har tittat på de hedgefonder som finns på Nordnets plattform, 54 stycken. Av dessa har 17 gått med plus i år, och dessa hedgefonder har en snittavkastning på 12 procent hittills.

– Den här fondtypen följer trender i marknaden med hjälp av kvantitativa datamodeller. Modellerna analyserar alltså olika händelser och trender i marknaden, och sedan placerar fonden i exempelvis terminer och derivat med såväl aktier, räntor, valutor eller råvaror som underliggande tillgång, förklarar Frida Bratt.

Två fonder som lyckats väl i år är Lynx Dynamic och SEB Asset Selection. De har stigit med 27 respektive 17 procent under 2022, varav SEB Asset Selection är den femte mest ägda hedgefonden bland Nordnets kunder.

”Uppgång på 28 procent”

”Allra bäst har Elementa presterat, med en uppgång på hela 28 procent i år. Fonden har en så kallad long-short strategi, där man använder sig av blankning för att nå målet om att nå avkastning oavsett marknadsläge. Förvaltarens mål är att ge en avkastning om minst 12 procent efter kostnader och avgifter, i snitt under rullande treårsperioder. Strategin har alltså varit framgångsrik i den marknad vi haft sedan årets början”, skriver Frida Bratt.

Sämre gick det dock ifjol, kanske ska påpekas, då Elementa under 2021 föll med 16 procent. Året före steg fonden med 21 procent. Det ger en avkastning på 11 procent i snitt per år just nu.

”Snittet för alla är -2 procent”

Det är alltså långt ifrån alla hedgefonder som lyckas, och när Frida Bratt sammanställer de hedgefonder som finns tillgängliga på Nordnets plattform har 37 av 54 haft negativ avkastning, och har i snitt gått ned med 8 procent. Överlag är snittet för alla hedgefonder på Nordnets plattform i år -2 procent.

Av dessa hedgefonder har 17 gått med plus i år, med snittet 12 procent.

”Den mest ägda har fallit 18 procent”

De mest ägda hedgefonderna hos Nordnet är PriorNilsson Idea, Rhenman Healthcare Equity, Atlant Opportunity, Brummer Multi-Strategy och SEB Asset Selection.

”Den mest ägda, PriorNilsson Idea, som använder sig av en så kallad long/short-strategi, har fallit med över 18 procent i år. Det är visserligen bättre än OMXSPI, och målet är just att gå bättre än marknaden men till lägre risk, men årets resultat är knappast en avkastning att vara nöjd med”, skriver Frida Bratt.

Frida Bratts slutsats blir att för en del hedgefondstrategier vårades det under våren, men inte för alla, vilket visar att du som investerare måste läsa på vad strategin verkligen innebär.

”Var medveten om avgiften”

”En förändring till godo för hedgefonderna kan vara det stigande ränteläget, eftersom belåning av säkra räntepapper varit en nyckel i förvaltningen, men som dessvärre inte fungerat under åren med låg ränta. Det kan ändras”, skriver hon, och betonar att det är viktig att läsa på för att förstå hur din hedgefonds strategi fungerar.

Det är också väsentligt att vara medveten om avgiften, samt att läsa på om fondens strategi.