Aktier Har du Kinnevik i portföljen är det dags att agera nu. Investmentbolaget befinner sig mitt i en omstöpning. Den nya färdriktningen innebär ökat fokus på tillväxt och startups. Det stora Zalando-innehavet i Kinneviks portfölj har ”växt ur sin kostym”, säger Frida Bratt, Nordnets sparekonom.  

Som aktieägare gäller det att hålla koll och vara aktiv när företagshändelser av den här typen inträffar, menar Frida Bratt.

– Man kanske hellre hade velat sälja inlösenaktierna och få motsvarande en utdelning än att bli sittande med tyska Zalandoaktier som man måste sälja om man inte vill ha dem, säger hon.

Men varför gör Kinnevik så här?

– Till att börja med tycker jag att det rätt enkelt går att se varför Kinnevik gör detta. Man har sedan länge aviserat en ny inriktning på bolaget, och jag tycker det känns både framåtblickande och rätt spännande att man vågar bli lite mindre igen. Nu blir det mer tillväxt och startups i portföljen, och då har Zalando lite växt ur den kostymen. Samtidigt har man kvar Tele2 med sin stabila utdelning finns kvar som motvikt, säger Frida Bratt.

Som aktieägare i Kinnevik får du nu inlösenaktier, som antingen kan säljas på börsen mot kontanter under tiden som inlösenperioden varar, det vill säga mellan den 19 maj och 9 juni.

Lång väntetid

– Eller så kan inlösenaktierna lösas in till svenska Euroclear-registrerade aktier. Anledningen till att man inte får de tysk-registrerade aktierna direkt är rent teknisk, Kinnevik måste skifta ut aktier som kan registreras i Euroclear. För att göra förfarandet smidigt för alla typer av konton, depåer och försäkringar går man den här vägen. De svenska Euroclear-registrerade Zalando-aktierna konverteras sedan till ”riktiga” Frankfurt-registrerade aktier, säger Frida Bratt.

Det blir viss väntetid om du väljer detta alternativ. De tyska Zalando-aktierna förväntas levereras cirka den 21 juli. Det innebär att du kan drabbas av en inlåsningseffekt mellan den 9 juni och den 21 juli, då de svenska onoterade aktierna inte går att sälja. Den som inte gör någonting nu får svenska Zalando-aktier, som det alltså inte går att handla med.

– Vill man inte ha Zalando i portföljen så är det smartare att sälja inlösenaktierna på Stockholmsbörsen under inlösenperioden och få ut kontanter, än att lösa in till Frankfurt-aktier och sedan sälja på den tyska börsen, säger Frida Bratt.

Hur ska man då göra?

– Man kan ha med sig att Zalando ju har gått väldigt, väldigt bra på börsen. Därför måste man förstås ta ställning till vad man tror om bolaget. Personligen tror jag att stora spelare som lyckats väl inom online, och hit hör ju Zalando, kan komma starkare ur pandemin, när flera mindre konkurrenter slagits ut. Men här måste man bilda sig en egen uppfattning om man tror att den fina kursresan kan fortsätta, eller om den främst ligger bakom oss. Vad gäller Kinnevik-aktien ska man vara medveten om att det är en ny inriktning vi ser på Kinnevik, som ju i högre utsträckning kommer erbjuda exponering mot bolag privatsparare annars inte kommer åt, säger Frida Bratt.

Foto: istock
Aktier
Spararna tankar hajpade amerikanska aktierAMC och Gamestop fortsätter att locka
Börsen
Stilla inledning på Stockholmsbörsen
Foto: Copyright (c) 2019 pedrosala/Shutterstock. No use without permission.
Notering
OX2 ska noteras på First NorthMiljardbolaget sysslar med vind- och solkraft
Bostad
SBAB: Underskott på nya villor ökar
Aktie
Drakenberg tf vd för Scandi Standard
Asienbörserna
Mest uppåt i Asien
Aktie
Arnhult avfärdar vd-spekulationerSka inte bli vd för Castellum
Foto: AP/TT
Börsen
Energi i topp i New York
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Börsen
Landeborn: Viktigare än vanligt med god riskspridning"Rotationen mellan cykliskt, defensivt och tillväxt böljar fram och tillbaka"
Placera
Swedbanks junistrategi: Aktier orkar inte riktigt vidare"Minskar även kreditexponeringen"
Bostad
Swedbank: Prislyft tynger bostadsköpkraften
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
SBAB: Prisuppgångarna bromsade in i maj"Bra att det lugnar ner sig lite"
Placera
Här är norrmännens favoritaktier i maj... och de elva mest sålda bolagen
Analys
Dometic: Kepler ser förvärvspotential
Foto: Shutterstock
Elpriset
Entelios: Elpriset i maj det högsta på 10 år”Vi får vänja oss vid dyr energiproduktion”
Bostad
FI: Ohållbar prisuppgång på bomarknaden
Bolån
Handelsbanken sänker också kalkylräntan på bolånFöljer efter flera andra banker
1/6
Trading Direkt: IPO-marknaden 2021
Aktier
Pareto tar in Volvo i juniportföljenKastar ut SKF
Analys
Kepler: Atlas Copco tjänar på tillväxtenHöjer rekommendation och riktkurs
Utdelningar
FI: Ingen försiktighet med bankutdelningar behövs i höst
Notering
Investerare tvekar inför Volvo Cars noteringAnser att värderingen är för hög
Foto: istockphoto
Placera
Här är analyshusens aktiefavoriter
Analys
"Nystart efter omstrukturering ger bra läge i Norwegian"SEB höjer två steg från sälj till köp
Bostad
Danske: Borättspriser fick ny fart i Stockholm