Börsen Måndagens kraftiga börsnedgång har fått Nordnets privatsparare att se över sina portföljer och dagen kommer att ta sig in på topplistan över högst handelsaktivitet hos nätmäklaren.

”Dagens rörelse väcker mycket känslor, våra mäklare möter alla typer av reaktioner en sådan här dag. En del tycker att nedgången ger guldläge att köpa in sig i bolag de gillar till ett lägre pris, medan andra är oroliga för om det här kan vara startskottet på en längre nedgång och därför vill sälja en del av sitt innehav för att säkra det värde de har i dag”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Nyhetsbyrån Direkt.

Frågetecken kring vart styrräntorna ska ta vägen och darrande luft i Ukraina fick investerarna att dra öronen åt sig efter fredagens fall på USA-börserna. Fallet tilltog under dagens gång och vid klockan 16 var OMXSPI ned 4,8 procent. Flera tillväxtbolag kämpade i botten av listorna och bland annat var två av de större småspararfavoriterna – Evolution och Sinch ned över 7 procent.

”Det är jättehög aktivitet i dag, men dagen kommer inte att slå aktiviteten för omkring ett år sedan i samband med Gamestop och Reddit-haussen. Men det kommer att bli topp tre av dagar med högst handelsaktivitet – det säger mycket”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland de kunder hos Nordnet som belånat sina portföljer har nedgången fått belåningsgraden att öka, men enligt Frida Bratt är det ännu ingen ko på isen för det stora flertalet.

”Det är fler som är överbelånade än tidigare, men det är ingen stor ökning. Vi håller koll på kunder som jobbar med belåning men det är inget vi upplever i nuläget att de inte kan hantera. Det är i sammanhanget en ganska liten ökning av överbelåningen om man sätter det i samband med raset i mars 2020”, säger Frida Bratt och tillägger att tvångsförsäljningarna inte har ökat nämnvärt ännu.

”Kunder som är överbelånade har själva ansvar för att se till att de inte blir det, men Nordnet försöker ha en dialog med kunden. Men hur den ser ut beror på flera faktorer – hur stor överbelåningen är, likviditet och så vidare”, säger Frida Bratt.