Bra men lurig chansaktie

Publicerad 2014-05-28 00:46

Analys Doro-aktien har fallit 32 procent på tre månader, men den fallna kursraketens glansdagar behöver inte vara över för det.

En anledning till aktiens nedgång är det svaga första kvartalet där inte bara försäljningen exklusive förvärv utan även resultat och orderingång pekade nedåt. Doro spår ett bättre andra halvår tack vare ökad satsning på smarta telefoner och nya listningar hos stora teleoperatörer.

Olika analyser i media har även uttryckt stor oro över en app till en smartphone skulle slå undan benen för Doro. Den risken finns, men är nog ganska begränsad. Det är trots allt skillnad på till exempel en app till en vanlig smart lur och Doros specialtelefoner med allt från tydligare fysiska knappar till senioranpassade program för skärm och innehåll.

Nya produkter från konkurrenter som hot mot försäljning och lönsamhet har vi hört i åratal. Så sent som i början av 2013 var Doro under press för att många var oroliga för att en stor mobiltelefontillverkare skulle satsa på telefoner för gamla och handikappade. Det blev inte så mycket av den saken, men visst finns kan ett hot eller två slå mot Doro förr eller senare.

Det är anledningen till att p/e-talet aldrig kommer att bli särskilt högt. De två analytiker som rapporterar till databasen Factset spår en genomsnittlig vinst på 4 kr per aktie under 2015, vilket gör att p/e-talet faller från årets 14 till låga 8,3.

Nu när kursen rasat ned till de gamla kurstopparna i intervallet 30-34 kr finns det en hyfsad chans att en botten kan bildas den här gången. För dig som letar en chansaktie kan det vara ett bra läge att gå mot strömmen i Doro under de kommande månaderna.