Analys: Rapporten ger nytt bränsle för Besqab

Publicerad 2015-05-06 13:15

Analys Bostadsbyggaren visar styrka med nya delårsrapporten. På kort sikt finns en hel del bränsle för bolaget som kan passa som chansaktie i portföljen.

Vissa bostadsinvesterare var kanske nervösa innan bostadsutvecklaren Besqabs rapport för första kvartalet. Byggbolaget JM som bygger en hel del bostäder hade tidigare rapporterat ökade markpriser och press på marginalerna. Störst var kanske besvikelsen på JM Bostad Stockholm.

Besqab är inget byggbolag, men bolaget håller i byggprojekt av nya bostäder. Under första kvartalet steg rörelsemarginalen till 12,7 procent. Använder vi bolagets så kallade segmentsredovisning ökade samma marginal till 12,2 procent.

Besqabs intäkter lyfte rejält och vinsten likaså, den sistnämnda stannade på 2,52 kr per aktie. Räknat på de senaste tolv redovisade månaderna är resultatet per aktie 7,33 kr. Det ger ett p/e-tal på 15,7 och det kanske ser lågt ut, men vi får komma ihåg att bostadsutvecklare är svängiga till sin natur och alltid har lägre värdering än börsgenomsnittet.

Besqabs sålde under kvartalet 172 bostäder, vilket är en enorm uppgång jämfört med samma kvartal föregående år då endast 40 bostäder såldes. I nästa lågkonjunktur kan aktiviteten falla tillbaka rejält.

Aktien är upp med 30 procent på tre månader, men mycket går bolagets väg just nu. Priset på bostäder i Stockholm och Uppsala stiger med en årstakt på 15 procent och vd Anette Frumerie uppger att bolaget möter att stort intresse för projekten.

Det finns en hel del bränsle för uppgång för aktien på kort sikt. Efterfrågan på bostäder i storstadsregioner lär fortsätta att hålla i sig långsiktigt. Därför kan Besqab fortsätta upp på börsen, även om aktien förstås inte är något defensivt val. Däremot är det här en bättre aktie att chansa på än de flesta lottsedelsliknande bolag med förluster och nya oprövade produkter.