Kommentar Stockholmsbörsen fortsätter ner och vissa aktier börjar ser riktigt lockande ut. Privata Affärer har tagit fram tre aktier som fallit mer än index senaste tiden – och där botten sannolikt är nära.

Trots att New York-börserna vände uppåt på fredagen fortsätter Stockholmsbörsen sin resa söderut. Oron efter den senaste tidens börsfall med över 7 procent har nu sannolikt spridit sig så mycket i placerarkollektivet att nya säljbeslut fattats under helgen – och därför är det ännu inte dags för något rekylläge som kan uppstå när ”fyndköparna” strömmar till i tillräckligt antal.

Vi hade ju faktiskt all-time-high för mindre än två veckor sedan, men redan då hade många tidigare populära aktier sjunkit kraftigt från sina tidigare toppnivåer – och nu har åtta, nio dagars börsfall bidragit till att sänka dessa aktier ytterligare.

Ibland finns det förstås goda skäl till detta – tidigare vinstvarningar kan vara ett skäl, förändringar i förutsättningarna inför det tredje kvartalets rapporter ett annat.

Men det finns också aktier som har fallit så mycket att det ser synnerligen lockande ut med ett klassiskt bottenfiske. Det är mycket möjligt att vi ännu inte sett den absoluta botten, men regelbundna köp under en kortare tid kan ge bra ingångsvärden i intressanta bolag.

Här är tre sådana börsbolag:

• Swedbank. Har fallit med 11,5 procent sedan toppen i slutet av september, främst på grund av penningtvättskandalen i Danske Banks estniska verksamhet. Att Swedbank också skulle vara inblandad har dementerats från estniska myndigheter, svenska FI har inte hittat något och Swedbank själva svär sig fri från inblandning.

Samtidigt är Swedbank den bank som går allra bäst just nu och har ett stort antal kvartal bakom sig där banken överraskat positivt. Det finns ingenting som pekar på att delårsrapporten den 23 oktober skulle avvika och med den nya lägre kursnivån runt 194 kr där direktavkastning ut att ligga på strax under 7 procent i vår.

Leo Vegas. Levererade en omvänd vinstvarning i somras, men den slutgiltiga rapporten innehåll också en besvikelse – spelintäkterna i juli blev sämre än väntat och steg ”bara” med 45 procent.

Det fick aktien att falla tvåsiffrigt och därefter har utförsbacken varit lång där aktien nu är halverad sedan toppnivåerna. Det finns också en oro för vad spelregleringen vid årsskiftet kommer innebära, men erfarenheterna från andra länder talar om att större och etablerade aktörer ofta har en fördel.

Sett till analytikerna har riktkurser kapats kors och tvärs, men fortfarande är köprekommendationerna legio – välrenommerade Carnegie sänkte nyligen sin riktkurs till 65 kr med en köprekommendation. Det innebär en kurspotential på 35 procent från dagens nivåer.

Hexagon. Bolaget levererade i somras en mycket stark rapport som slog förväntningarna, aktien steg till rekordnivåer. Men sedan vd Ola Rollén halverat sitt innehav i bolaget har förtroendet sviktat och nedgången sedan toppnivåerna är cirka 100 kr eller 18 procent.

Aktiemarknaden har däremot hakat på de fina siffrorna i rapporten och flera höjningar av riktkursen har skett under de senaste månaderna. Senast ut var Barclays Bank som höjde till 630 kr (565) för en knapp vecka sedan. Det innebär en potential på över 40 procent. Med en rapport för det tredje kvartalet som visar samma styrka som halvårsrapporten finns det ett skarpt rekylläge i Hexagon.

Placera
Aktiechefen: Risken för rekyl har ökatKan ge bra köplägen närmaste veckorna
Pandemin
Ingves: Kan behövas ytterligare finanspolitiskt stöd"Viktigt att undantag i amorteringskravet förblir tillfälliga"
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Börsen
"Aktiemarknaden har tillräcklig medvind för att stå emot forumhaussen"Men Landeborn ser andra orosmoln
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bopriserna ökade i hela landet i januari
Insiders
Insiders som handlat aktier efter rapporterna
Börsen
Fortsatt uppåt i inledningen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bättre på alla punkter för ElectroluxDelar ut 8 kr
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Tele2 strax över förväntanMen ingen extrautdelning
Foto: Richard Drew/AP/TT
Aktie
Spotify höjer priserna
Börsen
Breda uppgångar i Asien
Aktie
Omvänd vinstvarning från Boozt
Foto: AP/TT
Wall Street
Stark måndag på Wall Street
Krönika
Hernhag: Viktigare än någonsin med bra investeringar
Placera
Chefsstrategen: Räkna med uppgång upp till 15 procent i årNordea fortsätter övervikta aktier
Placera
Förvaltaren: Investerare underskattar risk från låga räntor
Sverige
Oxford: Stark data gör nya lättnader mindre sannolika"Svenska ekonomi fortsatt relativt stark"
Foto: Copyright (c) 2015 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Säljarnas fördel på bomarknaden
Aktie
Ny högsta-rekommendation för Tesla
Foto: Suvad Mrkonjic/TT
BNP
SCB: Sveriges tillväxt lägre än väntat
Balder ökar ytterligare i EntraSelin: Ingenting har ändrats
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens många nya köprekar
Foto: Shutterstock
Råvaror
Silverpriset lyfter efter "köpattack"
Foto: istockphoto
Aktier
Tre nya aktier i Paretos februariportföljOch tre som åker ut
Placera
Börsveckan: Två aktier att köpa och fyra att avvakta med