Kommentar Stockholmsbörsen fortsätter ner och vissa aktier börjar ser riktigt lockande ut. Privata Affärer har tagit fram tre aktier som fallit mer än index senaste tiden – och där botten sannolikt är nära.

Trots att New York-börserna vände uppåt på fredagen fortsätter Stockholmsbörsen sin resa söderut. Oron efter den senaste tidens börsfall med över 7 procent har nu sannolikt spridit sig så mycket i placerarkollektivet att nya säljbeslut fattats under helgen – och därför är det ännu inte dags för något rekylläge som kan uppstå när ”fyndköparna” strömmar till i tillräckligt antal.

Vi hade ju faktiskt all-time-high för mindre än två veckor sedan, men redan då hade många tidigare populära aktier sjunkit kraftigt från sina tidigare toppnivåer – och nu har åtta, nio dagars börsfall bidragit till att sänka dessa aktier ytterligare.

Ibland finns det förstås goda skäl till detta – tidigare vinstvarningar kan vara ett skäl, förändringar i förutsättningarna inför det tredje kvartalets rapporter ett annat.

Men det finns också aktier som har fallit så mycket att det ser synnerligen lockande ut med ett klassiskt bottenfiske. Det är mycket möjligt att vi ännu inte sett den absoluta botten, men regelbundna köp under en kortare tid kan ge bra ingångsvärden i intressanta bolag.

Här är tre sådana börsbolag:

• Swedbank. Har fallit med 11,5 procent sedan toppen i slutet av september, främst på grund av penningtvättskandalen i Danske Banks estniska verksamhet. Att Swedbank också skulle vara inblandad har dementerats från estniska myndigheter, svenska FI har inte hittat något och Swedbank själva svär sig fri från inblandning.

Samtidigt är Swedbank den bank som går allra bäst just nu och har ett stort antal kvartal bakom sig där banken överraskat positivt. Det finns ingenting som pekar på att delårsrapporten den 23 oktober skulle avvika och med den nya lägre kursnivån runt 194 kr där direktavkastning ut att ligga på strax under 7 procent i vår.

Leo Vegas. Levererade en omvänd vinstvarning i somras, men den slutgiltiga rapporten innehåll också en besvikelse – spelintäkterna i juli blev sämre än väntat och steg ”bara” med 45 procent.

Det fick aktien att falla tvåsiffrigt och därefter har utförsbacken varit lång där aktien nu är halverad sedan toppnivåerna. Det finns också en oro för vad spelregleringen vid årsskiftet kommer innebära, men erfarenheterna från andra länder talar om att större och etablerade aktörer ofta har en fördel.

Sett till analytikerna har riktkurser kapats kors och tvärs, men fortfarande är köprekommendationerna legio – välrenommerade Carnegie sänkte nyligen sin riktkurs till 65 kr med en köprekommendation. Det innebär en kurspotential på 35 procent från dagens nivåer.

Hexagon. Bolaget levererade i somras en mycket stark rapport som slog förväntningarna, aktien steg till rekordnivåer. Men sedan vd Ola Rollén halverat sitt innehav i bolaget har förtroendet sviktat och nedgången sedan toppnivåerna är cirka 100 kr eller 18 procent.

Aktiemarknaden har däremot hakat på de fina siffrorna i rapporten och flera höjningar av riktkursen har skett under de senaste månaderna. Senast ut var Barclays Bank som höjde till 630 kr (565) för en knapp vecka sedan. Det innebär en potential på över 40 procent. Med en rapport för det tredje kvartalet som visar samma styrka som halvårsrapporten finns det ett skarpt rekylläge i Hexagon.

Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Rapport
Essity bättre än väntat
Aktie
Stillfront i mångmiljardaffärTar in kapital för att finansiera
Experttelefonen
Klockan 10: Säsongspremiär för experttelefonen
Börsen
SEB: Lågräntemiljön kan fortsätta ge stöd till börserna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens alla köprekar
Aktietips
Swedbank stuvar om bland sektorfavoriternaTar in Essity bland favoriterna
Börsen
Återhämtning på börsen
Foto: istockphoto
Aktie
Africa Oil siktar på trefaldigad produktion
Davos
Dyster profetia från GuggenheimTill slut spricker bubblan
Davos
Davos: Finanseliten flyr börsen”Letar efter privata investeringar”
21/1
Trading Direkt: Rapportsäsongen har startat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
"Putins manöver bäddar för ännu starkare Rysslandsfonder"Tre förvaltare om Rysslands ekonomi 2020
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
MTG rasar efter avbrutna förhandlingar med Huya
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Avanza sänker utdelningen
Konjunktur
SEB spår nollränta två år tillSkriver ned BNP-prognosen
Sektor
Handelsbanken sänker flera fastighetsaktier
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Collector reserverar 800 miljoner extra för kreditförlusterKurskollaps på börsen
Aktie
Elekta får stororder
Aktie
Mystisk kursuppgång kan ha fått en förklaring
Rapporter
Nu drar rapportperioden i gångHär är datumen du måste ha koll på
Placera
Hernhag; Bästa sättet att ta hem en vinst
Råvaror
Kapitalförvaltaren: Stort spann för guldpriset"2021 kan priset passera 2.000 dollar"
Räntor
Danska negativa räntor lockar till sparprodukter