Aktie Spännande och bra att Kinnevik delar ut Millicom och samtidigt ändrar sin utdelningspolicy, men nu ökar risken i bolaget och därmed kraven och förväntningarna på att leverera på den nya strategin. Det säger AMF Pensions aktiechef Anders Oscarsson till Nyhetsbyrån Direkt.

På tisdagseftermiddagen meddelade Kinnevik först att bolaget delar hela sitt innehav i Millicom, sedan kom beskedet att bolaget kommer att upphöra med ordinarie kontantutdelningar och i stället ”betala ut överskottskapital som genereras från investeringsverksamheten i form av extra utdelningar”.

Tillsammans med minskningen av innehavet i Zalando, som offentliggjordes på måndagen, innebär det att Kinnevik kommer att ha en övervikt mot onoterade tillgångar.

”Risken kommer att öka något och därmed kommer också kraven att öka. De kommer att tvingas bli mycket tydligare i att skapa mervärde. Förut har de varit ägare i noterade bolag som vi har kunnat följa, nu blir de ägare i onoterade bolag och därav går kraven upp”, säger Anders Oscarsson.

AMF Pension är med 4,4 procent av kapitalet och 2,5 procent av rösterna, en av de största institutionella ägarna i Kinnevik. Men enligt Anders Oscarsson kommer dagens nyheter om indragen ordinarie utdelning inte att innebära en omvärdering av Kinnevik som placering för pensionsjätten.

”Utdelningen är en viktig del om man köper aktien ur det perspektivet. Men man får se till helhetsperspektivet vad de delar ut både kontanter och i aktier och för mig är det helhetsavkastningen som är det viktiga, inte årsavkastningen. Det är den affärsmodell Kinnevik går in i nu och då kommer vi också att ställa höga krav på att de levererar på det.”

Även Nordea Fonder, som äger 2,8 procent av kapital och 1,3 procent av rösterna i Kinnevik, ger tummen upp för den nya utdelningspolicyn.

”Vi stödjer Kinneviks nya utdelningspolicy som vi finner lämplig mot bakgrund av att bolaget nu viktar om till större andel onoterade innehav. Vi förväntar oss att de delar ut överskottskapital till ägarna när det är passande enligt den nya policyn”, skriver Erik Durhan som är chef för ägarstyrning på Nordea Fonder i ett mailsvar till Direkt.

Genom att dela ut innehavet i Millicom kommer Kinnevik överföra totalt cirka 19,0 miljarder kronor till aktieägarna. Det motsvarar 69 kronor per Kinnevik-aktie baserat på stängningskursen för Millicoms svenska depåbevis den 16 september 2019.

”När det gäller utdelning av Millicom så är jag glad att de istället för att rabattera ut den här stora posten, som man kanske var på väg att göra tidigare, nu ger aktieägarna själva möjlighet att välja vad man vill göra med den”, säger Andreas Oscarsson och påpekar att i Kinneviks fall, som redan handlas med en substansrabatt, riskerade att bli en rabatt på rabatten om priset vid en försäljning av hela Kinneviks post i Millicom blivit för lågt.

Vid 15.50-tiden hade Kinnevik B gått ned 2,2 procent. Nedgången i Millicom var större, aktien backade 5,1 procent på Stockholmsbörsen.

”Det marknaden implicit säger nu är att man ogillar att aktien blir utan en stark ägare. Man visste att Kinnevik ville gå ur och det här tyder på att det inte finns någon industriell köpare”, kommenterar en analytiker kurstappet i Millicom.

Chatt
Hernhag: Fem aktier att äga för alltid"Forskningsbolaget som är en spännande chansaktie"
Rapport
Kanonresultat från HolmenDubblar skogsvärderingen
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Sandvik: Justerade resultatet klart bättre än väntatAktien stiger på börsen
Börsen
Stadigt uppåt på rapportdriven börs
Analyser
Två nya köprekar bland analyserna
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Investor höjde substansvärdet
Börsen
SHB-strateg: Räkna med sämre avkastning i tio år
18/10
Trading Direkt: Om rapportsäsongen och brexit
Rapport
Godkänd vinstnivå för Volvo - men orderingången en besvikelse
Aktietips
Carnegie: Köp återförsäljaren med stor kurspotentialSer 50-procentig uppsida
Rapport
Starkt resultat av GetingeBetydligt högre vinst än väntat
Rapport
Bättre än väntat för Assa Abloy"En tweet kan ändra marknadsläget"
Asien
Svaga tillväxtsiffror sänker Kinas börser
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Göteborg 19 november
Valuta
SEB: Då stärks kronan igenMen det blir värre innan det blir bättre
17/10
Healthcare Direkt: Så hittar du vinnarna i sektorn
Brexit
Parterna överens - nytt brexitavtal i hamnMen brittiska parlamentet måste godkänna det
Brexit
Börslyft och kronförstärkning efter brexitbeskedet
Hjälp oss utse Årets Bank 2019
Analyser
Ny köprek bland analyserna
Analys
Autoliv: Svag bilmarknad bakom Nordeas sänkning
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Dometic intressant trots marknadsproblemUpprepad köprek trots sänkt riktkurs
Rapport
Ericsson klådde förväntningarna med rågeHöjer försäljningsmålet för 2020
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Tele2:s rapport bättre än analytikernas förväntningarTummen upp på börsen
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias resultat bättre än väntatMen slopade återköp tynger aktien
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Vinstlyft för AvanzaBättre på alla punkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Bostadspriserna fortsatte uppåt