Aktier Privatspararna passade under november på att bottenfiska tillväxtfavoriter som Evolution och Sinch. Även SBB ligger högt på nätmäklarnas köplistor medan bank och industri såldes av.

Trots förra veckans börsras så tycks november ändå bli en positiv börsmånad. Men flera tillväxtfavoriter hade det motigt under november. 

– Bolag som Evolution, Embracer och Sinch åkte på rejäla smällar på negativa bolagsnyheter. Men särskilt Embracer är en favorit många sparare inte släpper så lätt. Förmodligen för att man helt enkelt ser långsiktigt på aktien. I kursfallet passar man på att köpa lite mer, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Evolution storköptes av Nordnets svenska sparare under det spektakulära ras som följde efter anklagelser om oegentligheter.

– Privatspararna anser uppenbarligen att raset var en överreaktion. Inte heller tycks man hysa farhågor om ökade regleringar på de marknader Evolution verkar på. Istället såg spararna köpläge och passade på att köpa friskt, säger Frida Bratt.

Även hos Avanza har man sett en liknande trend.

– Tillväxtbolagen Sinch och Evolution som är favoriter bland privatspararna har ändrat karaktäristikan i OMXS30 sedan de inkluderades tidigare i år. De två börsraketerna har den senaste femårsperioden levererat en betydligt högre avkastning än vad hela OMXS30 levererat de senaste två årtiondena. Framgången har lett till en hög förväntansbild samtidigt som både Sinch och Evolution stött på bolagsspecifika utmaningar under november, med rejäla kursfall som följd. Privatspararna trotsade dock oron och valde att trycka på köpknappen, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson och fortsätter:

– Sinch och Evolution attraherade tillsammans 6 av 10 köpkronor under månaden och tillika ett stort antal nya ägare. Evolution som vid ett tillfälle under månaden föll närmare 20 procent under en enskild dag såg omsättningen snudda 8 miljarder kronor. Det är mer än hela Stockholmsbörsen en varm och solig julidag. Detta resulterade i en förstaplats som den mest omsatta aktien i Europa och den mest handlade aktien på Avanzas plattform”, säger Nicklas Andersson.

Även SBB ligger högt upp på köplistorna.

– SBB får nu anses ha blivit en folkaktie. Aktien som stigit närmare 16 procent under november har tredubblat antalet ägare hos Avanza sedan årsskiftet, och är med sina 117 000 ägare nu den fjärde mest ägda aktien på plattformen, säger Nicklas Andersson.

På säljsidan hittar vi bank och industri.

– Verkstad har gått starkt under en stor del av året, men tappat fart under hösten. Nu får vi istället rapporter om lite mer osäkra makroutsikter samtidigt som det blir allt viktigare för investerare att hålla koll på vilka bolag som kan föra vidare ökade kostnader för till exempel råvaror och frakt ut till kund, och vilka som har svårare att göra det, säger Frida Bratt.

Mest nettoköpta via Avanza Mest nettosålda via Avanza
Sinch Investor A
Evolution ICA Gruppen
SBB B Nordea
Investor B Tesla
Swedish Match Tele2
AstraZeneca Swedbank A
Volvo Cars Byggmax
Industrivärden C Humble Group
Microsoft Telia Company
Nvidia Veoneer

 

Mest nettoköpta via Nordnet Mest nettosålda via Nordnet
Sinch Hemnet
Investor SKF
SBB Nordea
Evolution Essity
Swedish Match Swedbank
Embracer Boliden
Nibe Telia Company
Hexatronic Coinbase
Industrivärden Epiroc
Sandvik Atlas Copco