Scen ur bolagets spel Unravel.

Bottenfiske i Stillfront

Publicerad 2016-08-29 20:21

Aktietips Storägaren Acacia har köpt 10 000 aktier för drygt en halv miljon kr i Stillfront efter delårsrapporten. Kursen har fallit efter en besvikelse över resultatet, men bolagets investeringar och förvärv ligger bakom. och runt 55 kr kan det vara läge för bottenfiske.

Spelutvecklaren Stillfront har inte funnits på börsen mer än under knappt nio månader, men kursutvecklingen har varit riktigt volatil även om de som köpte vid introduktionen direkt fick en stor vinst. Som mest noterades aktien i över 90 kr tidigare i år, men därefter har vinsthemtagningar och börsoro sänkt aktien alltmer och med slutnoteringen på måndagen på knappt 55 kr är kursen nästan nere på årslägsta.

Det har då näst störste ägaren – Acacia – utnyttjat fallet för ett större köp. Bolagets investeringschef är Per Skyttvall och han har god insyn i Stillfront som styrelseordförande.

Vad är det då som talar för att Stillfronts fall nu snart är över och det kan vara läge att liksom Acacia agera bottenfiske? Resultatet andra kvartalet blev en stor besvikelse för många placerare. först och främst minskade omsättningen något, men resultatet föll kraftigt.

Men det beror inte på sämre marginaler på spelförsäljningar utan istället är det kostnader för investeringar och förvärv som tas direkt över resultaträkningen. Stillfront köpte under andra kvartalet det amerikanska spelbolaget Simutronics och det betalades dels kontant, dels med nyemitterade aktier. Resultatet före investeringar ökade därför till över 10 miljoner från ett nollresultat andra kvartalet 2015.

Försäljningen av spel ser också ut att kunna fortsätta att utvecklas väl med en bra pipeline där en uppföljare av succén Unravel är planerad till nästa år och där villkoren för distribution av speljätten Electronics arts ser ungefär lika ut som för den första versionen.

Med förvärvet kommer Stillfront få en bredare bas av spel, vilket bidrar till en ökad stabilitet i intjäningen. Detta slår initialt mot resultatet men bör vara en bra grund för tillväxt under resten av 2016 och kommande år. Därför är aktien en bra krydda för den som vill speta en väldiversifierad portfölj med en aktie med högre risk.

Graf: Stillfrontaktiens utveckling i år.

{Chart}