Aktie Tyska Bosch förvärvar aktier i trädgårdsprodukttillverkaren i Husqvarna och tar en ägarandel på 12 procent i det svenska bolaget, framgår av ett pressmeddelande.

Via förvärvet avser Bosch att stärka batterialliansen mellan parterna, skriver bolaget. Husqvarna och dess Gardena- och Flymo-varumärken är partner i Bosch Power Tools-divisionens ”Power for All”-allians.

Husqvarna välkomnar Bosch som större aktieägare, kommenterar Husqvarnas ordförande Tom Johnstone i ett pressmeddelande på fredagen efter beskedet om att tyska Bosch köper aktier i trädgårdsprodukttillverkaren.

”Vi har arbetat nära Bosch under utvecklingen av Power for All Alliance som stöttar den elektrifieringsresa vi är på”, säger Tom Johnstone.

Husqvarna uppger också att inga nya aktier i Husqvarna har emitterats.

Tänker inte köpa fler aktier

Bosch har inte för avsikt att förvärva ytterligare aktier i Husqvarna i nuläget, uppger bolagets talesperson Dörthe Warnk till Nyhetsbyrån Direkt.

Dörthe Warnk vill inte kommentera vem som sålt aktierna till Bosch. Hon informerar om att Bosch har förvärvat och är ägare till ”nära fem procent” av aktierna i Husqvarna men inte när detta skedde.

”Utöver det har vi ingått avtal om ett finansiellt instrument, villkorat av brasilianska myndighetsgodkännanden, som ger rätt att förvärva ytterligare 7 procent av Husqvarna-aktierna”, säger hon, och tillägger:

”Ett avtal har signerats under morgonen”.

Investor har inte sålt aktier till Bosch

Husqvarnas största enskilda ägare Investor har inte minskat sitt ägande i bolaget och ser sitt innehav som långsiktigt.

Det säger Investors kommunikationsdirektör Viveka Hirdman-Ryrberg till Nyhetsbyrån Direkt, efter beskedet att tyska Bosch köpt 12 procent av aktierna i Husqvarna.

”Vi har 17 procent av kapitalet och 33 procent av rösterna i Husqvarna och tycker det är ett fantastiskt bolag, som är drivande i omställningen från fossilt till elektrifierat och uppkopplade produkter. Det är fler som delar vår syn, kan man säga efter att ha sett Bosch pressmeddelande”, säger hon.

Så ni har inte sålt några aktier till Bosch?

”Nej, vi har samma ägande i dag som vi hade i går och är långsiktiga ägare i bolaget”, säger Viveka Hirdman-Ryrberg.

Lundbergföretagen ägde enligt ägardatatjänsten Holdings per den 28 december i fjol 7,6 procent av kapitalet och 25,4 procent av rösterna i Husqvarna och var därmed bolagets näst största enskilda ägare.

Lundbergföretagens vice vd Claes Boustedt uppgav vid en första kontakt att företaget inte ville kommentera frågan. Han har dock senare återkommit till Direkt med ett klargörande.

”För att vara tydlig har vi inte sålt några aktier i Husqvarna”, säger han.