Köp osexig doldis

Publicerad 2009-11-12 23:51

Beijer Electronics är en liten bortglömd förvärvskanon som står stabilt när det väl vänder och som redan nu drar fördel av infrastruktursatsningarna.

Beijer Electronics

Beijer electronics har delvis gått i stå när industrikonjunkturen kollapsat. Men bolaget har skurit hårt, precis som sina stora kunder, och står starkt inför den förestående vändningen.

Sommaren var svag men andra halvan av det tredje kvartalet visade på en förbättring i efterfrågan enligt vd Fredrik Jönsson. Uppmuntrande är också att han ser en stabilisering av marknaden för koncernens största område automation.

Så pass optimistisk är Beijerchefen att han konstaterar att efterfrågan på elektronikkomponenter har ökat generellt och han utesluter inte att vi snart står inför en ny komponentbrist på världsmarknaden.

Tuffast har det varit för bolagets automationsdel som till största delen är en distributionsaffär mot den nordiska marknaden. Norden står i dag för drygt hälften av koncernens försäljning. Automationsförsäljningen rasade med 21 procent under årets nio första månader och rörelsemarginalen mer än halverades till 2,9 procent.

Betydligt stabilare är det för de egenutvecklade operatörsterminalerna inom HMI Products, där har orderingång nu vänt och ökat de fem senaste månaderna.

Det betyder att ordertappet i det tredje kvartalet slutade på 8 procent att jämföra med hela 26 procent under det första halvåret. Här har bolaget också passat på att organisera om marknadsresurserna mot den asiatiska marknaden som är den hetaste just nu med en kraftigt ökad försäljning i Kina de två senaste kvartalen. Beijer Electronics har också etablerat ett utvecklingscenter i Taiwan.

Allra stadigast står dock den relativt nyförvärvade delen IDC, Industrial Data Communication, som till stora delar består av Westermo som köptes in i fjol. Där ökar såväl omsättning som resultat genom krisen, mycket tack vare en stor andel kunder inom infrastrukturområdet som vatten och avlopp, järnvägar och annan kollektivtrafik. Under det tredje kvartalet ökade orderingången med 16 procent, omsättningen med 6 procent och marginalen förbättrades till 14,5 procent.

Som så många andra industriföretag just nu har också Beijer Electronics ett kostnadsbesparingsprogram som rullar. I senaste rapporten höjdes sparmålet för detta från 50 till 70 miljoner kronor årligen.

Beijer Electronics tillhör börsens mer osexiga doldisar bland tillväxtbolagen. Tack vare en intressant mix av nischade produktsegment och en lyckosam förvärvsstrategi har tillväxten legat kring 20 procent per år de senaste fem åren. Bolaget kan fortsätta att bredda och fördjupa sig via förvärvsspåret länge än samtidigt som den organiska tillväxten får bra fart bara hjulen börjar rulla på allvar igen.

En av de få nackdelarna med bolaget är det undermåliga miljömedvetandet och med aktien den dåliga likviditeten.

Men vi köper det vi kommer över upp till 155 kronor.

Klicka på + för större tabell

Peter Hoelstad/scanpix krisvinnare. Nyförvärvet Westermo står för en stor del av tillväxten när satsningarna på infrastruktur nu tagit fart i krisen spår.