Börsen Bubblan på de amerikanska börserna är långtifrån urblåst, enligt marknadsveteranen Jeremy Grantham. Vid årsskiftet tror han S&P 500 står nästan 17 procent lägre än i dag och blir det en djup lågkonjunktur väntar en "brutal nedgång". 

Jeremy Grantham upprättade en av världens första indexfonder under början av 1970-talet. Senare under samma årtionde var han med och grundade kapitalförvaltaren GMO. 

Börsveteranen är övertygad om att den amerikanska aktiemarknaden befunnit sig i en ”superbubbla” som nu är på väg att spricka. I augusti uppgav Jeremy Grantham att urblåsningen gick in i ”slutakten”. 

På tisdagen publicerade börsveteranen en ny analys där han poängterade att denna avslutande fas är långtifrån över. Enligt hans beräkningar kommer det amerikanska flaggskeppsindexet S&P 500 handlas kring indexnivån 3 200 framåt slutet av året. 

Det motsvarar ett kursfall på 17 procent för helåret och strax över 20 procent från dagens nivåer. 

– Omfånget av problem är större än det brukar vara – kanske bland de största som jag någonsin sett, säger Jeremy Grantham i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg

84-åringen utesluter inte heller att S&P 500 faller till indexnivån 2 000 om den amerikanska ekonomin sjunker ned i en djup lågkonjunktur. Det skulle, som Jeremy Grantham uttrycker det, innebära en ”brutal nedgång” på drygt 50 procent jämfört med indexets stängningskurs på tisdagen.