Mohamed El-Erian

Börsen Aktiemarknaden verkar övertygad om att ekonomin mjuklandar efter förra årets räntechock, men den beaktar inte riskerna mot den globala tillväxten, säger börsveteranen Mohamed El-Erian under ett föredrag på fondbolaget Skagens nyårskonferens.

Kapitalförvaltaren Pimcos tidigare vd Mohamed El-Erian är dragplåstret för den nyårskonferens som fondbolaget Skagen anordnar på onsdagen. I dag agerar han bland annat rådgivare till försäkringsjätten Allianz och skriver krönikor för Bloomberg och Financial Times.

Under sitt föredrag glider marknadsveteranen in på börsutvecklingen. Han säger att aktiemarknaden fortfarande ”romantiserar” om en mjuklandning för ekonomin efter centralbankernas kraftiga räntehöjningar under fjolåret.

– Jag hoppas att aktiemarknaden får rätt, men den ser inte tillväxtutmaningarna som är väldigt tydliga, säger han.

Mohamed El-Erian poängterar att Världsbanken nyligen kapade årets tillväxtprognos för den globala ekonomin till 1,7 procent från 3 procent i juni förra året.

– Det skulle vara den lägsta tillväxttakten som vi haft under de senaste 30 åren med undantag för 2009 och 2020, säger han och syftar på den ekonomiska nedgången i samband med finanskrisen respektive coronapandemin.

Han påpekar även att obligationsmarknaden inte verkar lita på budskapet från Federal Reserve, Fed, om att styrräntan ska upp en bit till och sedan ligga kvar på den nivån året ut.

– Marknaden följer inte de prognoser som Fed ger, säger Mohamed El-Erian och tillägger att investerarnas uppfattning är att centralbanken kommer att tvingas ändra kurs och göra något annat än vad de säger just nu.

– Det är ett ovanligt ställningstagande från obligationsmarknaden, fortsätter han.

Vidare bedömer Mohamed El-Erian att USA är bäst positionerat inför den kommande ekonomiska inbromsningen, men hans förväntningar är minst sagt dämpade. Han kallar USA för den ”renaste av alla smutsiga skjortor”.

– Det enda skälet till att USA skulle gå in i en recession, vilket jag inte anser vara 100 procent säkert, är att Fed orsakar den, säger han.