Inför Alfa Laval är Börsveckan alltså försiktig och avvaktande. Bolaget är visserligen ett av börsens verkliga kvalitetsbolag, med en marknadsledande ställning inom en rad teknikområden, men vissa verksamhetsområden har också haft konjunkturen emot sig.
”Över huvud taget har Alfa Lavals utveckling under senare år varit en besvikelse med ett resultat som haft påfallande svårt för att lyfta”, skriver tidningen.
På lång sikt finns det mycket som talar till Alfas fördel, men i det kortare perspektivet har bolagets inriktning ännu inte gett förväntad utdelning. Med dagens värdering och en måttlig direktavkastning i bakhuvudet avvaktar Börsveckan därför köp.
Även gällande Beijer Electronics gör man som investerare bäst i att avvakta, menar Börsveckan vidare. Fjolåret var ett mellanår med oförändrad omsättning, fallande marginaler och en osäker marknad. Visserligen ser det lite bättre ut för 2014, men värderingen är inte attraktiv, påpekar tidningen.
Den svenska whiskyproducenten Mackmyra har haft det kämpigt de sista åren och aktien har kollapsat på First North. Nu drar man i handbromsen och minskar produktionen rejält, men vägen till lönsamhet är lång, konstaterar Börsveckan, och sätter stämpeln avvakta.
Det är svårt att se hur Mackmyra ska nå acceptabel lönsamhet när produktionstakten bromsat in så mycket som är fallet, trots de besparingar som görs.
Mer optimistisk är tidningen för Cellavision, som är verksamt inom system för automatisk bildanalys av blod och andra kroppsvätskor.
Efter en svag nordamerikansk tillväxt under större delen av 2013 tog efterfrågan fart ordentligt under det fjärde kvartalet och steg då med 29 procent. Tack vare högre volymer och bra kostnadskontroll ökade också rörelsemarginalen för helåret. Målet om en marginal på 15 procent är därmed nära.
Trots att aktiekurs och värdering dragit iväg är aktien fortfarande billig för att vara en snabbväxare, skriver Börsveckan och rekommenderar köp.
Hälsovårdsföretaget Midsona tycks äntligen vara på rätt spår, fortsätter tidningen. Omsättning och marginaler lyfte båda under 2013 och mer av samma vara väntas för innevarande år. Bolaget har trimmat sortimentet och effektiviserat verksamheten, varför rörelsemarginalmålet om 10 procent nu plötsligt känns realistiskt, menar tidningen.
Det tidigare köprådet kvarstår.
Programvaru- och konsultföretaget Readsoft visar efter ett bedrövligt fjolår och ett 40-procentigt aktiekursras tecken på en come back. Börsveckan räknar med att bolaget står inför en turn around och ger aktien en köprekommendation.
Fastighetsbolaget D Carnegie, som är på väg mot en First North-notering, är värd att teckna, anser Börsveckan. Om affärsmodellen med att köpa bostäder i Stockholms förorter och renovera dem fungerar lika fint som ledningen säger kommer stora värden att skapas.
”Historiken är uppmuntrande och vi anser att man betalar ett vettigt pris för de tillgångar som i dag finns i bolaget”, skriver tidningen.
För industrigrossisten Addtech är det dock dags att ta hem vinsten. Bolaget har en stabil historik och har lyckats väl med sina förvärv, vilket också avspeglats i aktiekursen. Affärsmodellen med ständiga uppköp kommer också sannolikt att stå sig i många år framöver och lämpliga förvärvskandidater saknas inte.
Trots detta har flera insiders redan sålt och den höga värderingen gör att kurspotentialen i dagsläget känns begränsad, tycker tidningens analytiker.
”Visst förtjänar Addtech en viss premie för sin stabila historik men 17 gånger vinster är dyrt”, skriver Börsveckan.