”Modebolaget köpvärt för den riskvillige”

Publicerad 2015-04-07 08:18

Aktietips Tidningen Börsveckan granskar en handfull mindre bolag i senaste numret. Det är tunt med köprekommendationer, med undantag för modebolaget RNB och plastkomponenttillverkaren Nolato.

Gällande det sistnämnda bolaget, levererar Nolato rekordstarka resultat gång på gång och kursen har stigit till nivåer över 200 kronor. På kort sikt ser Börsveckan ingen potential i aktien men för den långsiktige är Nolato fortfarande köpvärt.

Badrumstillverkaren Svedbergs har haft det motigt ända sedan finanskrisen men nu ser det ut att ha vänt. Nybyggandet kommer från historiskt låga nivåer så det finns uppsida.

”Tyvärr lämnar inte värderingen något större utrymme för bakslag framöver och även om det känns som att Svedbergs är i bättre skick nu är än för ett par år sedan så är marknaden tuff och konkurrensen hård, vilket gör att vi inte tror att bolaget kan nå tillbaka till 20 procents marginaler igen om inget radikalt händer”, skriver Börsveckan.

RNB har efter flera tuffa år lite medvind. Den senaste rapporten var stark, med stigande försäljning och vinst i samtliga affärsområden. Ledningen har otvivelaktigt gjort ett bra jobb men står inför fortsatt stora utmaningar och därmed finns en fortsatt osäkerhet.

”Den definitiva vändningen kan ta lite tid men för den riskvillige kan det vara köpläge redan nu”, skriver Börsveckan.

Micro Systemation har också haft trög utveckling ett bra tag men nu har tillväxten återvänt med besked, framför allt drivet av Nordamerika. Dessvärre är framgångarna redan inprisade – med råge – i aktiekursen som rusat det senaste halvåret. Börsveckan tycker att man ska köpa MSAB när det ser dystert ut och råder därför till att avvakta.

Medicinteknikbolaget Stille har aldrig tjänat några pengar att tala om och aktien har utvecklats därefter de senaste tio åren. I år har kursen dock stigit med 25 procent och Börsveckan tycker inte att det är motiverat.

”För att denna aktie ska bli intressant så krävs det att rörelsemarginalen ska upp till 7 procent givet nuvarande omsättning. Det skulle innbebära en rörelsevinst runt 5,5-6 miljoner kronor och ett ev/ebit runt 10. Dit har bolaget aldrig nått”, konstaterar Börsveckan som anser att aktien är en säljkandidat.

Och så till klädgiganterna.

Synen på H&M har surnat avsevärt på senare tid på grund av dollarkursen och frågan är om expansion och tillväxt på översta raden kan kompensera för lägre lönsamhet. Börsveckan ställer sig neutral.

H&M:s spanska konkurrent, Inditex, värderas till ett p/e-tal på knappt 32 för i år och 28 för nästa år, baserat på konsensusprognoserna. Det är en premie mot H&M på hela 27 procent och det är inte motiverat, enligt Börsveckan.

”Båda aktierna är högt värderade men ska man ha någon av dem och få exponering mot globala konfektionsbolag så framstår H&M som det bättre valet”, blir slutsatsen.